Demokratski predizbori

Biden nakon katastrofe u Iowi: Ovo je bio udarac u trbuh

Hina

REUTERS

REUTERSBivši američki potpredsjednik Joe Biden obećao je u srijedu nastaviti borbu za demokratsku predsjedničku nominaciju, unatoč udarcu pretrpljenom u Iowi, gdje djelomični rezultati pokazuju da je politički veteran na četvrtom mjestu.


»Ne kanim uljepšavati: U Iowi smo dobili udarac u trbuh. Cijeli proces bio je udarac u trbuh«, rekao je Biden u Somersworthu u New Hampshireu, gdje vodi kampanju, ali i dodao da mu to nisu prvi udarci koje je u životu zadobio.


S 86,1 posto birališta koja su objavila rezultate predizbora održanih u ponedjeljak, Biden je iza Petea Buttigiega i američkih senatora Berniea Sandersa i Elizabeth Warren. Bili su to prvi predizbori za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore u studenom 2020.
Joe Biden, koji sebe smatra favoritom među demokratskim kandidatima, na predizborima u Iowi nije uspio uvjeriti dovoljan broj građana te američke savezne države da je upravo on najbolji kandidat koji se može suprotstaviti Donaldu Trumpu u studenome.


»Ima strašno puno ljudi koji su otpisali ovu kampanju … Nastoje to učiniti od trenutka kad sam ušao u utrku. Pa, imam novosti za njih. Nikamo ne odlazim«, rekao je Biden.


Biden se sada nastoji oporaviti uoči predizbora u New Hampshireu sljedeći utorak.


Buttigieg (38) ima tijesno vodstvo pred Sandersom (78) na predizborima u Iowi, pokazali su djelomični rezultati objavljeni u srijedu. Warren (79) je na trećem mjestu.


Objavu konačnih rezultata odgodili su problemi s aplikacijom korištenom za prebrojavanje glasova.