Nova strategija

Trump je skupljao zalihe, Biden će odmah distribuirati sve raspoložive doze cjepiva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Izabrani predsjednik vjeruje da moramo ubrzati distribuciju cjepiva kako bi ga što prije dobili Amerikanci koji ga trebaju, rekao je Bidenov glasnogovornik TJ DuckloNovoizabrani američki predsjednik Joe Biden namjerava podijeliti sve moguće doze cjepiva protiv koronavirusa, suprotno strategiji Trumpove administracije koja je stvarala zalihe za drugu rundu cijepljenja, izvijestio je CNN u četvrtak.


“Izabrani predsjednik vjeruje da moramo ubrzati distribuciju cjepiva kako bi ga što prije dobili Amerikanci koji ga trebaju”, rekao je CNN TJ Ducklo, Bidenov glasnogovornik.


“Predsjednik podržava distribuciju dostupnih doza odmah i vjeruje da bi vlada trebala prestati stopirati zalihe cjepiva, tako da što više Amerikanaca odmah može primiti cjepivo.”
Biden će sljedeći tjedan otkriti više detalja o tome kako će njegova administracija dijeliti dostupne doze jednom kad 20. siječnja preuzme ured, rekao je Ducklo.


Trumpova administracija nije ispunila cilj procjepljivanja 20 milijuna Amerikanaca do kraja 2020. godine, s prvom od ukupno dvije doze.


U pismu koje su u petak uputili guverneri saveznih država ministru zdravstva Alexu Azaru, pozivaju saveznu vladu da iskoristi “rezervirane doze” cjepiva protiv covida-19 te da ih pošalje u savezne države kojima su potrebne.


Cjepivo protiv covida-19 prima se u dvije doze između kojih trebaju proći dva tjedna.