SENATOR UŠAO U LEGENDU

Bernie Sanders je internetska senzacija: Njegova fotografija svijet čini boljim, evo kako

HinaWASHINGTON – Poza, fizički razmak, modna kombinacija sa živopisnim rukavicama…sve je to pridonijelo da fotografija senatora Bernieja Sandersa s inauguracije novoga američkog predsjednika Joea Bidena postane internetska senzacija. A sada majica s Berniejevom viralnom slikom može postati dio vaše garderobe, piše CNN.


Mrzovoljni šik


Fotografija na kojoj sjedi prekriženih nogu postala je meme, a njegov stil odijevanja prozvan je ‘mrzovoljnim šikom’.


Sandersovi suradnici iz kampanje odlučili su u prodaju pustiti majice sa sad već legendarnom fotografijom “mrzovoljnog Bernieja” koja je nadahnula nebrojene memeove, a sav prihod od prodaje namijenjen je organizaciji “Meals on Wheels” koja djeluje u senatorovoj matičnoj državi Vermontu i osigurava besplatne obroke za osobe mlađe od 60 godina s kroničnim oboljenjima i invaliditetom.
Crna pamučna sportska majica stoji 45 dolara i proizvodi se u Sjedinjenim Državama.


No čini se da je popularna jednako kao i meme jer trenutačno je zbog velike potražnje rasprodana, stoji na internetskoj stranici putem koje se naručuje. Potencijalni kupci upozoreni su da će možda morati čekati i do osam tjedana na njezinu isporuku.


Sandersovi istomišljenici i brojne druge osobe iz svijeta pohvalile su njegov potez na društvenim mrežama.


“Kako ne voljeti simpatičnog Bernieja Sandersa koji prodaje sportsku majicu s memeom, a 100 posto prihoda ide u humanitarne svrhe”, tvitao je jedan korisnik.Senator je prije tri dana komentirao brojne reakcije na sudjelovanje u inauguraciji.


“Pa ja sam samo sjedio, nastojeći se ugrijati i obratiti pozornost na ono što se oko mene događa”, rekao je uz osmijeh tijekom virtualnog gostovanja u emisiji Late Night Show.


Bernie Sanders možda je poznatiji u američkom političkom kontekstu, no to nije spriječilo kanadskog premijera Justina Trudeaua da koristi sada poznati ‘meme’ senatora iz Vermonta da upozori ljude da ostanu kod kuće tijekom pandemije koronavirusa.


U subotu je Trudeau na Twitteru objavio fotografiju na kojoj održava konferenciju za novinare sa svog travnjaka, a u pozadini je fotomontažom ubačen sada globalno poznati Sandersov snimak sa šarenim vunenim rukavicama.


Viralna Sandersova fotografija koju je snimio fotograf AFP-a Brendan Smialowski na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena prikazuje senatora kako u običnom kaputu sjedi pogrbljen na stolcu s prekriženim rukama u ogromnim vunenim rukavicama.


Igra prijestolja


Otkad je fotografija snimljena, ljudi širom svijeta postavljaju Sandersa na poznata umjetnička djela i obiteljske fotografije.


Referirajući se na nedavni incident u kojem se njegov sin pojavio na prozoru dok je razgovarao s medijima, Trudeau je napisao: “Bila je jedna stvar kad je moj sin srušio moju konferenciju za tisak prije mjesec ili nešto više.”


“Ali ovo …” rekao je, misleći na Sandersovo navodno pojavljivanje s njim na slici. “Sada nije vrijeme za putovanje. Ostanite kod kuće – i pod tim mislim na vaš vlastiti dom.”


Sanders je posljednjih dana fotomontažom umetnut na željezno prijestolje iz “Igara prijestolja” i zajedno s Franklinom D. Rooseveltom, Winstonom Churchillom i Jozefom Staljinom na Jalti 1945. godine te na bezbroj drugih fotografija.


U petak je Trudeau upozorio Kanađane da ne putuju, rekavši kako bi mogla slijediti daljnja ograničenja pandemije koja bi otežala povratak kući s inozemnih putovanja.