Scholz i Kishida

Berlin i Tokio jačaju suradnju u obrani, Njemačka šalje vojni brod: “Predani smo slobodi plovidbe”

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz se sastao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u TokijuNjemačka i Japan planiraju jaču suradnju u obrani i opskrbi ključnim sirovinama, složili su se čelnici dviju zemalja na razgovorima u subotu u Tokiju.


Sljedeće će godine njemačke oružane snage ponovno poslati brod u Tihi ocean koji će pristati u Japanu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz koji je misiju nazvao “predanošću slobodi plovidbe”.


Scholz se sastao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju, a u fokusu njihovih razgovora bila je međunarodna suradnja, dok Berlin nastoji smanjiti svoju gospodarsku ovisnost o kineskim sirovinama u jeku napetosti oko globalnih opskrbnih lanaca.
Obje zemlje žele adresirati i obuzdati rizik od pretjeranih ovisnosti, stoji u izjavi.


Državne će institucije Japana i Njemačke proširiti suradnju, a predviđena je daljnja vladina potpora za ekstrakciju, rafiniranje, preradu i recikliranje.


Berlin pokušava diversificirati dobavljače i izvući lekcije iz svoje nekadašnje ovisnosti o Moskvi u opskrbi plinom koja je na brzinu okončana nakon što je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.