PANDEMIJA

Belgija je najpogođenija zemlja Europe, zarazilo se 392.258 ljudi od 11 milijuna

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku", kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Yves Van Laethem.ZAGREB – Drugi val covida-19 snažno je pogodio Europu, posebice Belgiju, sjedište EU-a i NATO-a, no pandemija se također razmahala i u Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj, javljaju u petak agencije


Belgija je sredinom listopada zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, priopćili su zdravstveni dužnosnici u petak, nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje.


Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti od covida-19 u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom valu, ima jednu od najvećih stopa zaraze koronavurusom.
“Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku”, kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Yves Van Laethem.


U razdoblju od 20. do 26. listopada zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodni tjedan. Od izbijanja pandemije u toj se zemlji virusom SARS-CoV-2 zarazilo 392.258 ljudi. Belgija ima 11 milijuna stanovnika.


Nakon što je zatvorila barove, restorane, teretane i kulturne institucije, savezna vlada danas odlučuje o uvođenju ‘lockdowna’.


Švicarske zdravstvene vlasti danas su objavile da se broj zaraženih povećao za 9207, a broj hospitaliziran za 279.


Zdravstveni sustav Švicarske grčevito se bori s drugim valom covida-19, a sustav praćenje kontakata je pred raspadom.


Ukupni broj zaraženih u Švicarskoj, sa susjednom kneževinom Luxembourg, popeo se na 154.251, a do sada je umrlo 2037 ljudi.


Austrija je u petak prijavila 5627 novozaraženih u 24 sata, a kancelar Sebastian Kurz upozorava da će bolnice s oko 6000 novih slučajeva premašiti svoje kapacitete.


Vlada bi u subotu trebala objaviti nove mjere za suzbijanje virusa.


Nizozemska je u petak postavila neslavan rekord od preko 11.000 novih slučajeva u 24 sata.


Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (RIVM), od covida-19 je u jednom danu oboljelo čak 11.119 ljudi.


Nizozemska za sada važe hoće li uvoditi nove, strože mjere za usporavanje zaraze.