Projekt besplatnog testiranja

Bečani osmislili jeftin i brz kućni test na koronu; košta samo tridesetak kuna

P. N.

FOTO: Inozemni uredi Grada Beča

FOTO: Inozemni uredi Grada Beča

Kroz manje od mjesec dana od početka projekta besplatnog testiranja za sve Bečane obrađeno je više od milijun uzoraka i otkriveno gotovo 5800 infekcijaU Beču je počelo samostalno testiranje na koronavirus koje bi konačno moglo vratiti život u normalu, barem što se tiče koncerata, sportskih događanja i putovanja. Ako Hrvatska na vrijeme prepozna potencijal testa koji košta tridesetak kuna, mogla bi značajno olakšati dolazak turista već ovu sezonu, piše Index.


Austrijski gosti njime se testiraju po hotelima i apartmanima. Testovi se mogu kupiti, a uzorci predati u lancima drogerija te nekim dućanima i benzinskim postajama, pa i ne čudi da su zbog uspješne distribucije uspjeli testirati velik broj ljudi. Rezultati stignu na e-mail u roku od 24 sata.


Kroz manje od mjesec dana od početka projekta besplatnog testiranja za sve Bečane obrađeno je više od milijun uzoraka i otkriveno gotovo 5800 infekcija.


Grgljate tekućinu, ispljunete u epruvetu i odnesete na benzinsku
Iz Ureda Grada Beča u Zagrebu objašnjavanju kako taj postupak izgleda.


“Metoda testiranja grgljanjem koja se koristi vrlo je jednostavna. Otopina na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz videoupute na aplikaciji, koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom. Kako bi bio siguran da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, sudionik cijeli postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, snima kamerom te snimku uploada na stranicu laboratorija. Ovakvi su testovi službeno priznati”, navode Austrijanci, kako javlja Index.


Na testu se nalazi jedinstveni QR kod kako bi se mogao identificirati uzorak. Osoba koja se testira skenira QR kod, koji je potom vodi na stranicu laboratorija gdje upisuje osobne podatke. Dakle, test se ne šalje nikome, već se rezultat dobiva preko QR koda na mail.


Testirali 40.000 osoba u danu, rezultati za 24 sata


Ovo je projekt Bečke gospodarske komore i Grada Beča.


Prošlog je tjedna u prosjeku obrađeno 32.000 uzoraka dnevno, a tada je postavljen i novi rekord od 40.000 obrađenih uzoraka u danu. Prema novim analizama, u projektu sudjeluju građani svih dobnih skupina, dok su velik interes pokazale osobe u dobi od 20 do 60 godina. Najviše je sudionika zabilježeno u skupini od 30 do 39 godina.


“Ako su ti testovi validirani, a pogotovo ako su odobreni od Svjetske zdravstvene organizacije, onda nema razloga da ih ne prihvaćamo i da se oni ne nađu jednog dana u svakodnevnoj primjeni”, poručila je za RTL Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.