Bizarna reakcija

Bajke pokazale da Mađarska nije baš “čudesna zemlja za sve”. Vlada izdavača napala zbog – homoseksualne propagande

Kim Cuculić

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Mađarska vlada napala je knjigu bajki »Meseország mindenkié« (prevedeno kao »Čudesna zemlja za sve«) zbog širenja »homoseksualne propagande«, a izdavačkoj kući Labrisz naredila je da u izdanja ubaci napomenu da sadrže »opise ponašanja koja nisu u skladu s tradicionalnim rodnim ulogama«Bajke o zecu rođenom s tri uha, dječaku koji je usvojen, tamnoputoj Snjeguljici, romskom dječaku koji ima rasističku maćehu ali pronalazi ljubav kada upozna svjetlokosog dječaka, o djevojčici koja je postala dječak, o princu koji pronalazi ljubav pored drugog princa… izazvale su žestoku reakciju mađarske vlade, koja je napala knjigu bajki »Meseország mindenkié« zbog širenja, kako je kazao premijer Viktor Orbán, »homoseksualne propagande«.


Kako prenosi VoxFeminae, vladajući u Mađarskoj naredili su lezbijskoj izdavačkoj kući Labrisz da u svoja izdanja ubaci napomenu da sadrže »opise ponašanja koja nisu u skladu s tradicionalnim rodnim ulogama«.


Spomenuta knjiga bajki, čiji je naslov preveden kao »Čudesna zemlja za sve«, donosi reinterpretacije i osuvremenjavanje sedamnaest klasičnih priča tako da su likovi pripadnici/e raznih manjinskih, marginaliziranih ili ugroženih skupina te su često smještene u današnje okruženje.
U opisu knjige navodi se da su ove priče i za one kojima je teže pronaći svoje mjesto u svijetu. »One potvrđuju da, iako nismo isti i hodamo različitim stazama, vrata su i dalje otvorena za sve nas.


Iako se priče dotiču jednako važnih tema kao što su svakodnevica LGBTQ skupina ili jednake mogućnosti, one ostaju bajke: to jest, uče nas da prihvaćanjem i pomaganjem svaka priča može dobro završiti«, piše u opisu izdanja.


Očekivano, knjiga je izazvala oštre kritike desničara čim je objavljena. Zastupnica Dóra Dúró iz radikalno desne stranke Mi Hazánk Mozgalom (Pokret za domovinu) javno je rastrgala knjigu, a predstavnici vladajuće stranke, zabrinuti za ćudoređe djece, prozvali su je »homoseksualnom propagandom«, tražeći da joj se zabrani ulazak u škole.


Sada pak traže od izdavača da u knjigu ubaci dodatnu napomenu koja se tiče netradicionalnih rodnih uloga. Udruženje mađarskih izdavača i knjižara (MKKE) osudilo je čin Dóre Dúró: »Sve knjige se mogu kritizirati, i svi političari imaju pravo javno kritizirati knjige ako im se ne sviđa sadržaj.


Međutim, uništavanje knjiga iz političkih razloga jedan je od najsramotnijih povijesnih trenutaka u Mađarskoj i Europi.«


Iz Labrisza navode da je namjera knjige promicanje tolerancije i poticanje mladih da prihvate manjine, a prvih 1.500 primjeraka knjige brzo je rasprodano. Iz Labrisza su najavili da će tužiti vladu zbog obveze uključivanja napomene jer smatraju da je diskriminatorna i neustavna.


​Nije to prvi put da Orbanova desničarska vlada ovako reagira na kulturno-umjetničke sadržaje. Prije tri godine u Mađarskoj su otkazane izvedbe mjuzikla »Billy Elliot« nakon tvrdnji da potiče homoseksualnost.


Tada je Mađarska nacionalna opera otkazala trećinu izvedbi ovog mjuzikla, koji je nastao na temelju istoimenog britanskog filma iz 2000. godine, a donosi priču o dječaku koji odrasta u siromaštvu te se počinje profesionalno baviti baletom, zbog čega dolazi do sukoba s njegovim ocem rudarom.


U članku za desničarski Magyar Idok novinarka Zsofia N. Horvath optužila je Operu za širenje »neviđene gej propagande«, dodavši da homoseksualnost nije prihvatljiva u zemlji čije stanovništvo sve više stari i smanjuje se i kojoj prijete invazije.


Ravnatelj Opere Szilveszter Ókovács osudio je stavove novinarke, rekavši da je riječ o popularnom djelu koje je vidjelo više od 100.000 posjetitelja/ica, no da je zbog medijskih napisa smanjen interes publike te da se otkazuje 15 od ukupno 44 izvedbe.


Usprkos negodovanju i prosvjedima međunarodne zajednice, Mađarska je prošle godine zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba, uz napomenu »otac je muškarac, a majka je žena«, što znači da homoseksualni i transrodni parovi ne mogu usvojiti djecu.


Mađarski parlament je odbio i ratificirati Istanbulsku konvenciju, međunarodni dokument o sprečavanju nasilja nad ženama zbog, kako je rečeno, promoviranja »destruktivne rodne ideologije«. Na mađarskim sveučilištima su već ranije ukinuti i rodni studiji.


A onda, kakvog li licemjerja, József Szájer, jedan od utemeljitelja mađarske vladajuće stranke Fidesz, iznenada je podnio ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu nakon što je otkriveno da je sudjelovao na gej zabavi za vrijeme pandemijskog policijskog sata u Bruxellesu.


Nešto slično »Čudesnoj zemlji za sve« u Hrvatskoj predstavljaju slikovnice »Moja dugina obitelj« i »Moja dugina obitelj na izletu«, kojima je cilj jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti.


Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima.


No onda se u Hrvatskoj dogodilo simbolično spaljivanje zastave duginih boja i slikovnice »Moja dugina obitelj«, a prošle godine Dugine obitelji podnijele su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD »Bakove svečanosti« u Imotskom zbog toga što su na karnevalu pred prisutnim osobama, roditeljima i djecom, spalili figuru koja simbolizira gej par s djetetom.


»Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala, ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu«, naveli su iz udruge, istaknuvši da je ovakav čin za svaku osudu te predstavlja nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje te širenje neprijateljskog okruženja.


U Hrvatskoj, prema zadnjim istraživanjima žive i normalno funkcioniraju gej i lezbijski parovi s djecom, koji kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline. »Institucije u Republici Hrvatskoj imaju dugu povijest odbacivanja kaznenih prijava u kojima su kao žrtve navedene LGBT osobe.


Fizički napadi, koji predstavljaju zločin iz mržnje, karakteriziraju se kao uznemiravanje javnog reda i mira, dok se govor ili poticanje na mržnju u javnom prostoru opravdavaju kao neozbiljni ili u najgorem slučaju društveno prihvatljivi činovi«, piše u priopćenju Duginih obitelji.


Podsjetimo i na slučaj osnovaca iz Kostrene koji su za Svetog Nikolu dobili knjigu Davida Walliamsa »Dječak u haljini«. Ovakav izbor lektire na račun općinskog proračuna HDZ-ov Tomislav Matić smatra skandaloznim.