Sustigla je kazna

SPISATELJICA IZ PAKLA Autorica eseja “Kako ubiti supruga” osuđena na doživotni zatvor

P. N.

Screenshot

Screenshot

"Ono što znam o zločinu je da svatko to ima u sebi kada je pritisak dovoljno jak", napisala je u postuSud u Oregonu osudio je na doživotni zatvor zbog ubojstva supruga spisateljicu Nancy Crampton Brophy, autoricu ljubavnih romana koja je navodno pisala o svom zločinu u eseju “Kako ubiti supruga”.


Nancy Crampton Brophy, stara 71 godinu, tijekom svibnja je proglašena krivom za ubojstvo. Porota je zaključila da je 2018. pucala u svog supruga s kojim je bila u braku 26 godina radi svote životnog osiguranja od 1,5 milijuna dolara, piše BBC.


Prije zločina Nancy Crampton Brophy je pisala knjige čiju je objavu sama financirala, a među njenim djelima su naslovi – “Pogrešni suprug” i “Pogrešni ljubavnik”.


Ubijen ugledni chef i nastavnik


Njen pokojni suprug Daniel Brophy bio je ugledni chef i nastavnik na Oregonskom kulinarskom institutu.
Kada je pronađen u lipnju 2018., u njegovu tijelu bila su dva metka. Njegova je udovica proglašena krivom u svibnju 2022. Zahtjev za uvjetnu kaznu moći će podnijeti za 25 godina.


Slučaj je privukao pažnju zbog eseja koji je napisala mnogo godina prije zločina, a bio je naslovljen “Kako ubiti supruga”.


Screenshot

Screenshot


“Ono što znam o zločinu je da svatko to ima u sebi kada je pritisak dovoljno jak”, napisala je u postu koji je sada već izbrisan s interneta.


Navela je niz mogućih načina ubojstva supruga, od korištenja pištolja, noža, otrova pa do angažiranja plaćenog ubojice te zaključila “lakše je ljudima zaželjeti smrt nego ih stvarno ubiti”.


“Iako bi me ubojstvo trebalo osloboditi, zasigurno ne želim provesti vrijeme u ćeliji”, zaključila je tada u eseju.


Esej nije dokaz


Sudac nije htio prihvatiti esej kao dokaz ubojstva na suđenju jer je on napisan godinama ranije.

No tužitelji nisu trebali esej. Oni su naime uspješno tvrdili da je Crampton Brophy  imala motiv za ubojstvo supruga, dokazavši da je par bio u financijskim problemima te je spisateljica trebala primiti veliku sumu na osnovi životnog osiguranja njenog supruga u slučaju njegove smrti.


Daniel Brophy / Screenshot

Daniel Brophy / Screenshot


Osim toga, Crampton Brophy je nadzornom kamerom snimljena kako vozi prema institutu i natrag u vrijeme zločina, što je prikazano na sudu.


Iako policija nikad nije pronašla oružje kojim je počinjeno ubojstvo, pokazalo se da je kupila pištolj jednak onome kojim je kasnije ubijen Daniel Brophy.


Braneći se na sudu, Crampton Brophy je tvrdila da ima rupu u pamćenju, odnosno da se ne sjeća što se događalo od jutra tog kobnog dana. Nije međutim mogla poreći da se vozila do insituta i natrag.


Uoči presude, prijatelji i članovi obitelji pokojnog Daniela Brophyja progovorili su o spisateljici.


“Lagala si, varala, krala te na kraju i ubila čovjeka koji je bio tvoj najveći obožavatelj”, rekao je  Nathaniel Stillwater, sin Daniela Brophyja iz prethodnog braka. “Bila si – pogrešna supruga”, zaključio je.