Desnica u akciji

Austrijski zastupnici zabranili burku u osnovnoj školi

Hina

REUTERS

REUTERS

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje »bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu«Austrijski zastupnici u srijedu su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi.


Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje »bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu«.


No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.
Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon »signal protiv političkog islama« a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi »držalo u ropskoj pokornosti«.


Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.


Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona »sramotnim« i »diverzijskom taktikom« istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.


Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasovali protiv teksta a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobit djece.