Želi potaknuti dijalog

Austrijski kancelar Karl Nehammer u ponedjeljak u Moskvi s Putinom

Hina

Reuters

Reuters

Bit će time prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljačeAustrijski kancelar Karl Nehammer u ponedjeljak će otputovati u Rusiju kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je u nedjelju glasnogovornik austrijske vlade.


Bit će time prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.


“On će otputovati nakon što je o tome informirao Berlin, Bruxelles i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija” kako bi potaknuo dijalog, rekao je glasnogovornik.
Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskijim.


Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.


Austrija, koja nije članica NATO saveza, je dosad, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 obrambenih prsluka za civilne potrebe.


Istodobno je, poput Njemačke, jedna od država članica Europske unije koja dosad odbija Zelenskijev zahtjev za zabranom uvoza ruskog plina. Austrija 80 posto svojeg plina nabavlja iz Rusije.


Beč je, nakon nešto oklijevanja, ovog tjedna protjerao četiri ruska diplomata slijedeći primjer ostalih članica EU-a.


Gotovo 4,5 milijuna od otprilike 44 milijuna Ukrajinaca napustilo je svoju domovinu od početka rata. Otprilike 51.000 izbjeglica je dosad prijavljeno u Austriji, uglavnom žena i djece.