Karl Nehammer

Austrijski kancelar pričao s Putinom, on mu rekao za što ne smije optuživati Rusiju

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon što je dobio Putinove upute o tome za što ne smije optuživati Rusiju, završio je razgovor uvjeren da je ruski predsjednik spreman pregovarati.Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je pregovarati o žitaricama koje trenutno stoje u ukrajinskim lukama, rekao je u petak austrijski kancelar Karl Nehammer nakon telefonskog razgovora s ruskim čelnikom.


Putin je spreman i na razmjenu ratnih zatvorenika te je obećao da će razgovarati s Kijevom o tom pitanju, kazao je austrijski kancelar nakon 45 minuta dugog razgovora.


Putin je rekao da će Crveni križ dobiti pristup ratnim zatvorenicima, dodao je Nehammer.
Moskva je prema njegovim riječima pokazala fleksibilnost u rješavanju problema izvoza ukrajinskih žitarica koji blokira Rusija.


„Putin je signalizirao da je spreman dopustiti izvoz putem morskih luka“, rekao je Nehammer.


Luke bi u tu svrhu trebale biti očišćene od mina, naglasio je austrijski kancelar.


Putin mu je rekao i da se ne smije Rusiju optuživati za probleme s opskrbnim lancima hrane, objavio je Kremlj, čije vojne snage blokiraju ukrajinske luke i izvoz žitarica, što je i uzrokovalo probleme s opskrbnim lancima hrane.


Austrija pokušava nastaviti dijalog sa svim stranama sukoba u skladu sa svojom tradicijom „aktivne neutralnosti“, piše agencija dpa.


Nehammer je rekao i kako je razgovarao i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji planira u narednim danima pristupiti zaraćenim stranama kako bi se ponovno pokrenuo pregovarački proces.