Licem u lice

Austrijski kancelar “otvoreno i oštro” razgovarao s Putinom u Moskvi

Hina

REUTERS

REUTERS

"Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici“, dodao je



Austrijski kancelar Karl Nehammer sastao se u ponedjeljak u Moskvi licem u lice s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je Nehammerov ured nakon prvog sastanka Putina s nekim čelnikom EU-a od početka invazije na Ukrajinu.


“To nije bio prijateljski posjet. Razgovor je bio vrlo otvoren, oštar i izravan“, rekao je  Nehemmer dodavši kako se nada da će to pomoći da se rat privede kraju i poboljšaju uvjeti života civila.


“Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici“, dodao je.




Nehammer, prvi predsjednik države ili vlade neke članice Europske unije koji je nakon početka rata u Ukrajini 24. veljače posjetio ruskog predsjednika u Moskvi, naglasio je da je odlazak u Rusiju bila “obveza“.


“Ova obveza proizlazi iz odgovornosti da se ne propusti prilika postizanja primirja ili barem humanitarnog napretka za civile u Ukrajini“, izjavio je austrijski kancelar.


Nehammer je Putinu rekao kako će sankcije protiv Rusije ostati na snazi sve dok Ukrajinci umiru.


“Spomenuo sam i teške ratne zločine u Buči i naglasio kako odgovorni moraju snositi posljedice“, istaknuo je.


Austrijski kancelar je proteklog vikenda posjetio Kijev i Buču, sjeverozapadno od glavnog grada. Otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava u tome mjesu izazvala su val međunarodnih osuda i pozive da se ruskim dužnosnicima sudi za ratne zločine.


Iz ureda ruskog predsjednika zasad nije stiglo priopćenje sa sastanka.