Intervenirali

Austrijanci zaplijenili šahovnicu sa spomenika na Bleiburgu, kažu da je “fašistička”

Dražen Ciglenečki

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu nakon intervencije koruških vlasti.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prosvjednom notom Austriji reagiralo je na zapljenu hrvatskog bijelo-crvenog grba sa spomen-ploče na Blajburškom polju.


Upozorili su da je taj grb »stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije« i da se proglašavanjem »šahovnice« fašističkim simbolom nanosi šteta ugledu Hrvatske.


Za službeni Zagreb je potez lokalne samouprave neprihvatljiv zato što je Sabor pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, prilikom koje su svake godine brojna izaslanstva, pa i visoki hrvatski državni dužnosnici, polagala vijenac upravo ispred spomen-ploče s tim grbom.
Ispada po tome da Hrvatskoj ne smetaju obilježja iz njezine neslavne prošlosti povezane s Drugim svjetskim ratom. »Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje«, ističe se u prosvjednoj noti.


No, činjenica je da grba trenutačno nema na spomen-ploči i da vjerojatno neće biti vraćen sve dok Počasni bleiburški vod eventualno ne dobije upravni spor koji pokreću protiv oduke temeljem koje je on uklonjen.


Središnje austrijske vlasti teško da će se miješati u nadležnost lokalne samouprave, odnosno u rad pravosuđa. Uostalom, u austrijskom parlamentu je već usvojen dokument kojim se traži zabrana komemoracije na Bleiburgu, s obrazloženjem da se tamo pojavljuje protuustavno znakovlje.


Može li Vlada Andreja Plenkovića uopće išta napraviti da bi se održalo, bolje reći obnovilo, jer posljednje je bilo 2019., godišnje svibanjsko okupljanje u počast zarobljenim pripadnicima vojske NDH i civilima koje su u mjesecima po završetku Drugog svjetskog rata, u žaru osvete, pogubile pobjedničke komunističke snage?


Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović bio je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda dok 2016. nije postao ministar kulture i dobro mu je poznata ova problematika.


– Austrija ima suvereno pravo nametati na svom teritoriju pravila koja smatra potrebnim, to nije sporno. Važno je i da su u Austriji političke okolnosti takve da su u njihovu vladu ušli zeleni, koji su i u Koruškoj imali neokomunističke stavove.


Ali, ključno je postići međudržavni sporazum o vojnim grobljima i komemoracijama. Koliko mi je poznato, na njemu se radi više godina i austrijska i hrvatska strana iskazale su načelnu suglasnost za zaključenje tog sporazuma.


Paradoksalno bi bilo da se ugasi komemoracija koja se, istina u drukčijem obliku, organizirala i u vrijeme Hladnog rata, dok Hrvatska nije niti postojala.


Pogotovo što kod nas imamo uređeno njemačko vojno groblje na kojem su pokopani i Austrijanci koji su bili u Wermachtu.


Međudržavni sporazum, koji bi Plenkovićeva vlada sada trebala potaknuti, jedino je rješenje za Bleiburg, kako odnos austrijskih vlasti ne bi ovisio o političkim promjenama i ovo se zauvijek skinulo s dnevnog reda, rekao nam je Hasanbegović.


On ocjenjuje da postupanje Austrijanaca prema grbu na spomen-ploči i blajburškoj komemoraciji predstavlja pljusku Hrvatskoj jer »nije to tamo nekakav neformalni neonacistički skup«, s obzirom na pokroviteljstvo Sabora.