Bleiburg

Austrija zabranila obilježja HOS-a i sve povezano s ustašama

Hina

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

Proširili su popis zabranjenih simbolaAustrijska vlada je donijela odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), priopćila je vladina stranka Zeleni u srijedu.


“U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima.


No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’.
Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, stoji u priopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.


U priopćenju stoji da je na sjednici vlade u srijedu donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije.


“Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu.


Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna”, rekla je Blimlinger.


Zastupnica Zelenih je još primijetila kako je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati.


“Svatko bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli a o ustaškim simbolima da se i ne govori”, priopćila je zastupnica Zelenih a kako prenosi austrijska agencija APA.


Prošlog tjedna jedno stručno povjerenstvo koje je za ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Blaiburga u dosadašnjoj formi. I dalje su dozvoljene mise zadušnice.


Posljednjih godina uvijek iznova je dolazilo do uhićenja sudionika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.


Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili tzv. hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.