Farmaceutska industrija

AstraZeneca objavila kako radi na ciljanom cjepivu za omikron: ‘Bit će brže nego se misli’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Proizvođači cjepiva Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim cjepivima za omikron sojFarmaceutska kompanija AstraZeneca priopćila je u srijedu da u suradnji sa Sveučilištem Oxford radi na proizvodnji cjepiva za omikron soj koronavirusa.


“Zajedno sa Sveučilištem Oxford poduzeli smo preliminarne korake u proizvodnji cjepiva za omikron soj, u slučaju da bude potrebno”, navodi se glasnogovornik te kompanije.


Sveučilište Oxford nije imalo komentar na ove navode.
Financial Times prvi je izvijestio o ciljanom cjepivu za omikron, citirajući voditelja istraživačke grupe na Oxfordu Sandya Douglasa.


“Cjepiva temeljena na adenovirusu (kao što su ona koja proizvodi Oxford/AstraZeneca) u principu bi se mogla koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili”, kazao je Douglas za Financial Times.


Prošlotjedna laboratorijska studija pokazala je da je AstraZenecin koktel antitijela Evusheld zadržao neutralizirajuću aktivnost protiv omikron soja.


Proizvođači cjepiva Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim cjepivima za omikron soj. Moderna navodi da se nada da će do početka iduće godine započeti klinička ispitivanja.