Inicijativa

Arapski i muslimanski ministri pozvali na trenutni prekid vatre u Gazi za posjeta Pekingu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Moramo zaustaviti borbe i ubojstva, moramo odmah dostaviti humanitarne zalihe u Gazu", rekao je saudijski ministar vanjskih poslovaArapski i muslimanski ministri pozvali su na trenutni prekid vatre u Gazi za posjeta Pekingu, prvoj od pet zemalja koje će obići nastojeći dogovoriti prekid neprijateljstva i ulazak  humanitarne pomoći u razorenu palestinsku enklavu.


Izaslanstvo treba posjetiti pet  zemalja, stalnih članica članica Vijeća sigurnosti UN-a, a također pojačava pritisak na Zapad da odbaci izraelsko opravdanje svojih akcija protiv Palestinaca kao samoobranu.


U izaslanstvu su između ostalih, predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine i Organizacije za islamsku suradnju.
“Ovdje smo da pošaljemo jasan signal: to jest moramo odmah zaustaviti borbe i ubojstva, moramo odmah dostaviti humanitarne zalihe u Gazu”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud.


Izvanredni zajednički islamsko-arapski samit u Rijadu ovog mjeseca također je pozvao Međunarodni kazneni sud da istraži “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje Izrael čini” na palestinskim teritorijima.


Saudijska Arabija je nastojala izvršiti pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da prekinu neprijateljstva u Gazi, a prestolonasljednik Mohamed bin Salman, de facto vladar kraljevstva, okupio je arapske i muslimanske vođe kako bi pojačali tu poruku.


Izraelska veleposlanica u Pekingu Irit Ben-Abba rekla je stranim novinarima na brifingu u ponedjeljak kako se nada da neće biti “nikakvih izjava o prekidu vatre s ovog posjeta, sada nije vrijeme”.


Rekla je da se Izrael nada da će izaslanstvo razgovarati o taocima koje je zarobio Hamas “i pozvati na njihovo trenutačno oslobađanje bez uvjeta”, dodavši da bi uključene strane trebale zajedno razgovarati o “ulozi Egipta u olakšavanju humanitarne pomoći”.


‘Brat i prijatelj’


Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je Peking “dobar prijatelj i brat arapskih i muslimanskih zemalja” i da je “uvijek čvrsto podržavao pravednu stvar palestinskog naroda da vrati svoja legitimna nacionalna prava i interese”.


Od početka neprijateljstava, kinesko ministarstvo vanjskih poslova u više navrata nije osudilo Hamas, nego je umjesto toga pozivalo na deeskalaciju te da Izrael i Palestina traže “rješenje s dvije države” za neovisnu Palestinu.


Wang je u ponedjeljak dodao da će Kina raditi na “okončanju borbi u Gazi što je prije moguće, ublažavanju humanitarne krize i promicanju brzog, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja palestinskog pitanja”.


Posebni kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun angažirao je dužnosnike iz Izraela i Palestinske uprave – koja vlada na okupiranoj Zapadnoj obali – kao i Arapske lige i EU u posljednjih godinu dana kako bi razgovarali o dvodržavnom rješenju i priznanju Palestine u Ujedinjenim narodima.