Koronavirus

Angela Merkel upozorava Njemačku, ali i Europu: Pred nama su vrlo, vrlo teški mjeseci!

Portal Novi list, Hina

Angela Merkel / Foto: Reuters

Angela Merkel / Foto: Reuters

Iz Njemačke, u kojoj je stanje s koronavirusom bolje nego u ostatku Europe, stiže vijest o eksponencijalnom rastu broja novozaraženih te bi krajem tjedna moglo biti i oko 20.000 novih slučajeva zaraze u jednom danu.U Europi je broj umrlih prešao prag od 250.000 i pogoršava se širenje epidemije koronavirusa kojim je u svijetu zaraženo više od 43 milijuna 504.4484a ljudi, a umrlo je 1.159.533 prema tabeli američke sveučilišne bolnice Johns Hopkins u utorak u podne.


Sve je više zemalja u Europi i svijetu koje obaraju rekorde u broju zaraženih u jednom danu. 


Vlade očajnički žele izbjeći zatvaranje. Ta je mjera početkom godine zauzdala bolest, ali i nanijela veliku štetu gospodarstvima.
Rast broja novozaraženih, kojemu se ne vidi kraj, primorala je mnoge zemlje da ponovo posegnu za najoštrijim epidemiološkim mjerama.


– Pred nama su vrlo, vrlo teški mjeseci, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.


Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za »veoma kratak, vremenski ograničen djelomični lockdown« jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.


Iz Njemačke, u kojoj je stanje s koronavirusom bolje nego u ostatku Europe, stiže vijest o eksponencijalnom rastu broja novozaraženih te bi krajem tjedna moglo biti i oko 20.000 novih slučajeva zaraze u jednom danu.


Ministar gospodarstva Peter Altmaier upozorio je da će jačanje pandemije i ograničenja u sklopu mjera za obuzdavanje bolesti otežati gospodarski oporavak Europe i on se neće ostvariti tako brzo koliko su se nadali.


Španjolska je još jučer proglasila izvanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi izvanredno stanje moglo potrajati do svibnja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dvije trećine stanovništva, oko 46 milijuna ljudi. 


Češka je jedna od europskih zemalja s najvećim porastom oboljelih od covida-19, stanje je sve dramatičnije u Poljskoj koju potresaju veliki prosvjedi protiv zakona o pobačaju, a Njemačka se suočava s eksponenijalnim rastom zaraze, javljaju u utorak agencije.


Češka


U Češkoj je u ponedjeljak bilo 10.273 nova slučaja covida-10, a ta zemlja od 10,7 milijuna ljudi od sredine listopada redovito bilježi preko 10.000 novozaraženih u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. Cijeli prošli tjedan broj novih slučajeva je premašivao 12.000.


Češka također ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.


Do sada je u Češkoj od covida-19 umrlo 1365 ljudi. Sveukupno je od početka pandemije u Češkoj zabilježeno 268.370 slučaja zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2.


Zbog velikog pritiska na bolnice, vlada se sprema uvesti policijski sat od 21 sat od srijede i skratiti radno vrijeme maloprodajnih trgovina. Restorani, barovi, sportska borilišta i kazališta već su zatvoreni.


Poljska


Poljski zdravstveni sustav pod velikim je pritiskom budući da broj novozaraženih i umrlih od covida-19 iz dana u dan niže nove rekorde, a vlada poziva da se masovni prosvjedi zbog prava na pobačaj obustave jer predstavljaju “golemi rizik” od  razbuktavanja epidemije.


U utorak je u Poljskoj potvrđen novi rekord, 16.300 novih zaraženih covidom.


Premijer Mateusz Morawiecki upozorava da prosvjednici zanemaruju rizik od širenja zaraze, no nakon odluke Ustavnog suda kojom je pobačaj u Poljskoj gotovo pa potpuno zabranjen, masovni prosvjedi traju već pet dana za redom.


Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da je na temelju ustava obavljanje abortusa u slučaju malformacija fetusa ilegalno. Malformacije fetusa bile su prošle godine razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj i ovom najnovijom odlukom je pobačaj postao gotovo nemoguć, što je izazvalo ne samo ogorčenje građana već i poticaj na akciju.


Kako bi suzbila pandemiju, vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće, naredila je zatvaranje teretana i bazena, restoranima ograničila radno vrijeme, a sveučilištima i srednjim školama predložila da se preusmjere na online nastavu.