Kineski "mirotvorac"

Amerikanci pozvali Xi Jinpinga koji putuje u Moskvu da razgovara i sa Zelenskim

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

SAD su zabrinute da Kina iznosi jednostrane prijedloge za rat u Ukrajini koji odražavaju samo rusku perspektivuAmerička vlada pozvala je kineskog vođu Xi Jinpinga, koji će posjetiti Moskvu idući tjedan, da razgovara i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.


“Nadamo se i da će se predsjednik Xi izravno obratiti predsjedniku Zelenskiju jer i dalje vjerujemo da je izrazito važno da posluša i ukrajinsku stranu, a ne samo stranu gospodina Putina”, kazao je direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u petak.


Rekao je da je izražena zabrinutost da Kina iznosi jednostrane prijedloge za rat u Ukrajini koji odražavaju samo rusku perspektivu.
Kirby je kao primjer naveo mirovnu inicijativu koju je Peking nedavno predstavio, koja uključuje i prekid vatre. Prekid vatre u ovome trenutku bio bi ravan “ratifikaciji ruskog osvajanja” iz perspektive SAD-a.


Rusija bi prekid vatre iskoristila kako bi učvrstila svoju poziciju u Ukrajini te ponovno izgradila, naoružala i nadomjestila snage za ponovni napad na Ukrajinu kad joj to bude odgovaralo, kazao je Kirby.