Poruka Pjongjangu

Amerikanci pozivaju Sjevernu Koreju na dijalog: “Nemamo neprijateljske namjere”

Hina

REUTERS

REUTERS

Članovi Europskog vijeća - Francuska, Estonija i Irska - također su pozvali Sjevernu Koreju da se "smisleno angažira" s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduvjeta i jasno stavile do znanja da Washington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu, izjavila je u srijedu američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Linda Thomas – Greenfield kad se Vijeće sigurnosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.


“Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Vijeća sigurnosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”, rekla je Thomas-Greenfield novinarima i dodala da je administracija predsjednika Joea Bidena “spremna za ozbiljnu i trajnu diplomaciju”.


Članovi Europskog vijeća – Francuska, Estonija i Irska – također su pozvali Sjevernu Koreju da se “smisleno angažira” s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.
Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Thomasa-Greenfielda.


Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine financiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila. Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i tadašnji američki Predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.


Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.