Anketa

Amerikanci podijeljeni oko oslobađajuće presude Donaldu Trumpu

Hina

Reuters

ReutersAmerikanci su ravnomjerno podijeljeni, uglavnom na stranačkoj osnovi, oko oslobađajuće presude američkog Senata za predsjednika Donalda Trumpa, iako nešto više ispitanika misli da je Trump vjerojatno učinio nešto pogrešno, prenosi Reuters/Ipsosova anketa objavljena u četvrtak.


Nacionalno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 43 posto Amerikanaca podržava odluku Senata pod vodstvom republikanaca da se Trumpa ne opozove, 41 posto protivi se oslobađajućoj presudi, a 17 posto je neodlučno.


Trump je bio optužen da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini radi pritiska na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o demokratskom čelniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.
No, na pitanje o oslobađajućoj presudi, 48 posto ispitanika odgovorilo je kako je Trump »vjerojatno kriv za optužbe protiv njega, a Senat ga štiti«, dok 39 posto smatra da je predsjednik »vjerojatno nevin, a Senat je ispravno odlučio ga osloboditi«.


Rezultati sugeriraju kako neki ispitanici smatraju da čak i ako je Trump učinio nešto krivo, to nije bilo dovoljno za njegovo uklanjanje s položaja predsjednika države.


Istraživanje na 1006 odraslih Amerikanaca provedeno je nakon što je Senat glasao 52-48 za oslobađanje Trumpa od optužbi za zlouporabu položaja i 53-47 za oslobađanje od optužbe za ometanje istrage Kongresa.


Senator Mitt Romney jedini je republikanac koji je glasao za Trumpov opoziv zbog optužbe za zlouporabu položaja, a nijedan demokrat nije glasao za oslobađanje od bilo koje optužbe.


Poput prethodnih anketa, i ovo je istraživanje pokazalo duboke suprotnosti između demokrata i republikanaca – demokrati su se u velikoj mjeri zalagali za uklanjanje Trumpa s dužnosti, dok je većina republikanaca podržala oslobađajuću presudu.


Iako demokrati nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu u Senatu potrebnu za osudu, većina njihovih pristaša podržala je nastojanje da postigne Trumpov opoziv – 77 posto demokrata složilo se da je to ispravno unatoč oslobađajućoj presudi, a 67 posto podržava opoziv čak i ako to oslabi šanse demokrata za pobjedu na predsjedničkim izborima krajem godine.