Zračni udar

Amerikanci “ogorčeni” zbog izraelskog napada na humanitarce. Netanyahu tvrdi da nije bilo namjerno

Hina

REUTERS

REUTERSBijela kuća priopćila je u utorak da je “ogorčena” izraelskim zračnim napadom na Gazu u kojem je ubijeno sedam ljudi koji su radili za World Central Kitchen (WCK) te da je predsjednik Joe Biden nazvao osnivača te dobrotvorne organizacije da mu izrazi sućut.


“Bili smo ogorčeni kada smo saznali za napad IDF-a koji je jučer ubio brojne civilne humanitarne radnike”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.


Upitan hoće li SAD osuditi izraelski zračni napad, Kirby je o upotrebi riječi “ogorčen” rekao: “Mislim da to možete u velikoj mjeri okarakterizirati kao osudu samog napada.”
Biden je rekao osnivaču organizacije Joseu Andresu da će Izraelu jasno dati do znanja da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.


U napadu na konvoj WCK-a poginuli su državljani Australije, Britanije i Poljske te Palestinci i dvojni državljanin Sjedinjenih Država i Kanade.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ranije da je napad bio tragičan i nenamjeran, a izraelska vojska obećala je neovisnu istragu.