Uskoro odobrenje

Amerikanci kreću s cijepljenjem djece od 5 do 11 godina? “To je osmi najveći ubojica djece u toj skupini tijekom prošle godine”

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iako djeca relativno rijetko teško obolijevaju ili umiru od koronavirusa u usporedbi s odraslima, neka djeca imaju komplikacije, a zaraza među necijepljenom djecom je u porastu zbog lako prenosive delta varijante koronavirusaStručni panel u utorak je velikom većinom glasovao za preporuku američkoj Upravi za hranu i lijekove da odobri Pfizer/BioNTech cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina, napomenuvši da su prednosti cjepiva veće od rizika.


Odobrenje cjepiva za tu grupu bio bi važan regulatorni korak prema cijepljenju 28 milijuna djece od kojih je većina ponovno u školskim klupama.


Cjepivo će biti dostupno za mlađu dobnu skupinu već idući tjedan. FDA nije obvezna slijediti preporuke vanjskih stručnjaka, ali obično to čini.
Ako FDA odobri cjepivo za ovu dobnu skupinu, savjetodavni panel pri Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se idući tjedan kako bi dao preporuku o primjeni cjepiva.


Iako djeca relativno rijetko teško obolijevaju ili umiru od koronavirusa u usporedbi s odraslima, neka djeca imaju komplikacije, a zaraza među necijepljenom djecom je u porastu zbog lako prenosive delta varijante koronavirusa. Podaci Američke akademije za pedijatriju pokazuju da je više od 500 američke djece umrlo od covida-19.


To je “osmi najveći ubojica djece u ovoj dobnoj skupini tijekom prošle godine”, rekla je Amanda Cohn, stručnjakinja za pedijatrijska cjepiva u CDC-u i članica panela s pravom glasa. “Uporaba ovog cjepiva spriječit će smrti, spriječit će prijem na intenzivnu njegu i spriječit će značajne dugoročne štetne ishode kod djece.”


Tek nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Kubu i Ujedinjene Arapske Emirate, odobrilo je cjepiva protiv koronavirusa za djecu u toj dobnoj skupini ili za još mlađe.


Svjetska zdravstvena organizacija od svibnja poziva bogate zemlje da preispitaju planove za cijepljenje djece i umjesto toga doniraju cjepiva COVAX programu za podjelu cjepiva siromašnijim zemljama.


Pfizer i BioNTech traže dopuštenje za dozu od 10 mikrograma za malu djecu, u usporedbi s dozom od 30 mikrograma za djecu od 12 godina. To cjepivo je odobreno za djecu od 12 do 15 godina u svibnju. Za mlade od 16 godina i starije, ono je odobreno već u prosincu.


Tvrtke su objavile da je njihovo cjepivo bilo 90,7 posto učinkovito protiv koronavirusa u kliničkom ispitivanju djece u dobi od pet do 11 godina.