David Pressman

Američki veleposlanik kritizirao mađarsku vladu zbog neuvažavanja interesa NATO-a

Portal Novi list, Hina

Viktor Orban / Foto Reuters

Viktor Orban / Foto Reuters

To neuvažavanje je očito kad premijer prihvaća Putina, kad njegova vlada prijeti da će stopirati krucijalno važnu pomoć Ukrajini, poručio je David PressmanAmerički izaslanik u Budimpešti oštro je u utorak kritizirao mađarsku vladu zbog “neuvažavanja” interesa saveznika u NATO-u i osnaživanju odnosa s Rusijom u vrijeme kad saveznici rade na njezinu izoliranju.


Obraćajući se američkim tvrtkama koje su investirale u Mađarsku (AmCham), veleposlanik David Pressman rekao je da je Mađarska ostvarila uspjeh kao članica Europske unije i NATO-a, zbog čega su tvrtke mogle uspješno poslovati nakon mađarskog pridruživanja Europskoj uniji 2004.


“Međutim, danas sve češće gledamo saveznika koji se oslanja na NATO saveznike, no osjeća se ugodno dok ne uvažava interes tih istih saveznika i našeg saveza, uključujući za vrijeme rata u Europi”, rekao je Pressman.
“To neuvažavanje je očito kad premijer prihvaća Putina, kad njegova vlada prijeti da će stopirati krucijalno važnu pomoć susjednoj zemlji Ukrajini…kad se istražuju i napadaju nezavisni mediji i organizacije civilnog društva”, dodao je američki veleposlanik.


Odnosi između Budimpešte i Washingtona su na niskim granama zbog mađarskog odugovlačenja ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u i zbog odnosa premijera Viktora Orbana s Moskvom unatoč ratu u Ukrajini.


Švedsko članstvo u NATO savezu još trebaju ratificirati Turska i Mađarska.


Pressmanove kritike dolaze tjedan dana prije ključnog samita EU-a uoči kojeg je Orban zatražio da čelnici Europske unije ne donose odluke o otvaranju pregovora o članstvu s Ukrajinom dok se zemlja suočava s ruskom invazijom.