Iranska državna televizija

‘AMERIČKI REŽIM – SPONZOR TERORIZMA’: Iran proglasio američku vojsku terorističkom organizacijom

Hina

Kritičari su upozorili kako bi ovaj potez mogao staviti američke vojne i obavještajne službenike u opasnost od sličnih odluka neprijateljskih vlada. SAD je do sada na crnu listu već stavio desetke skupina i osoba zbog suradnje s IRGC-om, no ne i čitavu organizaciju.DUBAI – Iran je u danas proglasio američku vojsku “terorističkom organizacijom”, reagirajući na odluku SAD-a da uvrsti Iransku revolucionarnu gardu (IRRGC) na listu stranih terorističkih skupina.


“Iransko vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti proglasilo je američke oružane snage terorističkom organizacijom”, objavila je iranska državna televizija.


Vijeće laže da bi ranija američka odluka mogla ugroziti regionalni i globalni mir i stabilnost.
“Ta nepromišljena i nezakonita mjera glavna je prijetnja regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti i miru… Iran proglašava američki režim sponzorom terorizma”, navodi se u priopćenje vijeća.


Predsjednik SAD-a Donald Trump je ranije u ponedjeljak proglasio IRGC stranom terorističkom organizacijom što je korak bez presedana koji bi mogao povećati napetosti na Bliskom istoku.


To je prvi put da su Sjedinjene Američke Države formalno proglasile vojsku druge zemlje terorističkom skupinom.


Kritičari su upozorili kako bi ovaj potez mogao staviti američke vojne i obavještajne službenike u opasnost od sličnih odluka neprijateljskih vlada. SAD je do sada na crnu listu već stavio desetke skupina i osoba zbog suradnje s IRGC-om, no ne i čitavu organizaciju.


Odluka je stigla nedugo nakon prve godišnjice Trumpove odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. i ponovnog uvođenja sankcija koje su oštetile iransko gospodarstvo.