USS Theodore Roosevelt

Američki nosač aviona stigao u Južno kinesko more, promovirat će “slobodu na morima”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Doplovio je istog dana kad je Tajvan izvijestio o upadu velike skupine kineskih vojnih zrakoplova u područje vojne identifikacijske zone u blizini otočja PratasAmerički nosač zrakoplova USS Theodore Roosevelt s pratećim brodovima ušao je u Južno kinesko more kako bi promovirao “slobodu na morima”, objavila je u nedjelju američka vojska u trenutku dok su napetosti između Kine i Tajvana povećale zabrinutost Washingtona.


Američko indopacifičko zapovjedništvo u priopćenju je napisalo da je skupina brodova ušla u to more u subotu, isti dan kad je Tajvan izvijestio o upadu velike skupine kineskih vojnih zrakoplova u područje vojne identifikacijske zone u blizini otočja Pratas.


Američka vojska objavila je da skupina ratnih bodova u tom moru, čiji veći dio prisvaja Kina, provodi rutinske operacije kako bi se “osigurala sloboda na morima, izgradila partnerstva i ojačala sigurnost plovidbe”.
“Nakon što sam tim morima plovio tijekom čitave 30-godišnje karijere, divno je opet biti u Južnom kineskom moru, provodeći rutinske operacije, promovirajući slobodu na morima i pružajući potporu saveznicima i partnerima”, kazao je kontraadmiral Doug Verissimo, zapovjednik skupine.


“S obzirom na to da se dvije trećine svjetske trgovine odvija ovom vrlo važnom regijom, ključno je da održimo našu prisutnost i nastavimo promovirati red temeljen na pravililma koji nam svima omogućava napredak”, napisao je Verissimo u priopćenju.


Kina stalno prigovara približavanju američkih brodova otocima koje je zauzela u Južnom kineskom moru u kojemu prava polažu i Vijetnam, Malezija, Filipini, Brunej i Tajvan.