REZULTATI IZBORA

Američki Kongres potvrdio da je Joe Biden novi predsjednik SAD-a, Trump odmah odgovorio: “Mirno ću predati vlast”

Hina, P. N.

foto: REUTERS/Kevin Lamarque

foto: REUTERS/Kevin LamarqueZAGREB –  Američki Kongres u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja.


Nakon što je završena višesatna rasprava i odbačeni republikanski prigovori na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora.


Potvrdom broja glasova osvojenih u saveznoj državi Vermontu Biden je prešao potrebni prag od 270 glasova.
Nakon što su potvrđeni i rezultati iz posljednje države po abecedi, Wyoming, objavljeno je i da je Biden pobijedio sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s ukupno 306 glasova izbornog kolegija prema 232.


Američki predsjednik Donald Trump obećao je mirnu predaju vlasti nakon što je Kongres potvrdio da je Joe Biden pobjednik predsjedničkih izbora.


“Iako se potpuno ne slažem s rezultatima izbora, a činjenice me podržavaju, 20. siječnja doći će do mirne predaje vlasti”, poručio je Trump, pri čemu nije propustio ponoviti lažne tvrdnje o izbornoj prevari:


“Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti borbu kako bismo osigurali da se prebroje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u povijesti predsjedanja SAD-om, to je tek početak naše borbe da ponovo učinimo Ameriku velikom.”