Nepal

Alpinistički poduhvat: Po prvi put u povijesti planinski vrh K2 osvojen je zimi. Uspjeh zasjenila smrt španjolskog alpinista

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Zapanjila me vijest o nesreći koja je okončala život tog iznimnog sportaša", tvitao je španjolski ministar zdravstva Sante Salvador i dodao da mu je Mingote bio "blizak prijatelj". MADRID – Španjolski alpinist Sergi Mingote poginuo je tijekom ekspedicije na K2, drugi najviši vrh na planetu u masivu Karakoram, rastuživši svijet alpinizma koji slavu u subotu povijesni uspjeh nepalske ekipe, prvo osvajanje vrha K2 zimi.


“Tužno stradanje Sergija Mingotea na K2. Želio je nastaviti s osvajanjima i sudjelovati u prvoj ekspediciji na taj vrh usred zime, ali tragična nesreća prekinula JE njegov život”, napisao je na Twitteru španjolski premijer Pedro Sanchez, nekoliko sati nakon uspješnog uspona jedne nepalske ekipe.


Sergi Mingote (49), nije bio u toj već u drugoj ekipi koja je trebala krenuti prema vrhu neki drugi dan.
Nalazio se u prijelaznom kampu i pao je na povratku u bazu, objavila je njegova ekipa.


Na K2 prijete brojne opasnosti. Ondje je poginulo više od 80 alpinista, a 450 ih je uspješno završilo uspon.


Ove godine četiri ekipe i šezdesetak penjača stiglo je na K2,  više nego sve prethodne ekspedicije zajedno.


“Zapanjila me vijest o nesreći koja je okončala život tog iznimnog sportaša”, tvitao je španjolski ministar zdravstva Sante Salvador i dodao da mu je Mingote bio “blizak prijatelj”.


Nepalska ekipa u subotu je prvi put osvojila zimi K2, drugi najviši vrh na planetu, visok 8.611 m, do sada jedini “osamtisućnjak” koji nije bio osvojen zimi. Uspješnim usponom u subotu, 16. siječnja 2021. srušen je jedan od zadnjih velikih mitova alpinizma.