Poginula 51 osoba

Albanska policija hapsi odgovorne za stradanja u potresu

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Policija i tužitelji su objavili da su početne istrage pokazale da se »gubitak života u urušenim zgradama dogodio i stoga što građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštivali propise, norme i standarde sigurne gradnje«TIRANA Albanski tužitelji izdali su zbog pogibije 51 osobe u potresu magnitude 6,4, uslijed kojeg su se prošlog mjeseca urušili deseci zgrada, niz naloga za uhićenje na temelju optužnica za ubojstva i zloporabu vlasti.


Policija i tužitelji su objavili da su početne istrage pokazale da se »gubitak života u urušenim zgradama dogodio i stoga što građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštivali propise, norme i standarde sigurne gradnje«.


Tužitelji su ukupno izdali 17 naloga za uhićenje, objavila je policija. Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom u ubojstvo su vlasnici dva hotela koja su se urušila. U tim su hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule četiri osobe.
Treći je upravitelj policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki dužnosnik policije.


Tijekom tri desetljeća od sloma komunističke vlasti 1990. mnogi su se Albanci preselili u gradove zauzimajući terene i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti.


Mnoge od zgrada su od tada legalizirale vlade željne glasova no dijelom su legalizirane i zbog nastojanja da se ti prostori urbaniziraju uvođenjem kanalizacijskog sustava i gradnjom cesta.


Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno a drugi je i protuzakonito legaliziran, priopćila je policija.


Policija je rekla da su neki od 17 optuženika pobjegli nakon potresa koji se dogodio 26. studenog.


Višekatnice i neboderi izgrađeni duž obale nakon sloma komunističke vlasti većinom su hoteli i apartmani namijenjeni strancima i Albancima, uključujući i etničke Albance s Balkana i iz dijaspore.


Većina tih zgrada u potresu nije pretpjela štetu.


Albanije tek treba izračunati cijenu obnove i ponovne izgradnje domova za 14.000 ljudi koji su uslijed potresa postali beskućnici.