Relikvije

Albanci prodaju svoje prastare MIG-ove: Može ih se kupiti već za 10 tisuća eura

Hina

Ilustracija iStock

Ilustracija iStockNa ogoljenoj padini na sjeveru Albanije nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je zračna baza.


U tih 600 metara planinskih tunela nekoć je sve vrvjelo vojničkim životom, ali sada je zračna baza Gjader skladište desetaka zastarjelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu.


Tri desetljeća nakon pada komunizma albanske vlasti pokušavaju prodati prastare zrakoplove sovjetske i kineske proizvodnje.
»Usklađujemo svoje naoružanje s NATO-ovim standardima«, kaže načelnik glavnog stožera Bardhyl Kollcaku.


»A što se MiG-ova tiče.. osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju«, dodao je. Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani.


Muzeji, škole i kolekcionari iskazali su namjeru da tim zračnim relikvijama daju novi dom.


Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje zrakoplova, vladi su stigli zahtjevi muzeja zrakoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Njemačkoj.Prodaje do danas nisu realizirane zbog birokratskih razloga i papirologije. Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog poduzetnika Juliena Rochea, koji bi MiG smjestio u svoj vrt.»Nije jednostavno nabaviti takav zrakoplov jer ih je većina uništena, a ne pohranjena kao u Albaniji«, rekao je. On se predbilježio za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cijena mu je jedva 10.000 eura.Kao i 7000 bentonskih bunkera načičkanih diljem zemlje, zračna baza Gjader svojim spletom tunela bila je dio plana diktatora Envera Hoxhe da utvrdi državu u strahu od strane invazije.

Premda se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost.