Američki dužnosnik tvrdi

‘Ako Rusija napadne Ukrajinu, SAD će brzo razmjestiti svoje europske trupe na Baltiku’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učiniAko Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je u utorak američki obrambeni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.


SAD u Europi ima oko 60 tisuća vojnika.


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika.
Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć.


Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Europe. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sustave za oružani napad u Rusiji susjednim državama.


Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.


Kremlj je potom objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, no da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon „što su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu“, kazao je Jurij Ušakov, dužnosnik Kremlja.