Ofenziva talibana

Afganistanske vlasti proglasile policijski sat u gotovo cijeloj zemlji

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Talibani su osvojili velika dijelove ruralnih područja i tvrde da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica gdje vode ofenzivuAfganistanske vlasti, suočene već dva mjeseca s ofenzivom talibana koju ne uspijevaju suzbiti, proglasile su u subotu policijski sat noću na cijelom teritoriju osim tri pokrajine, među kojima je Kabul.


“Kako bismo suzbili nasilje i ograničili kretanje pokreta talibana, policijski sat proglašen je u 31 pokrajini”, od njih 34 u zemlji, priopćilo je ministarstvo.


Policijski sat bit će na snazi od 22 sata navečer do 4 ujutro.
Pobunjenici su počeli ofenzivu protiv afganistanske vojske krajem svibnja, kada je teklo povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana, koje je završilo i većina od 9.500 stranih vojnika napustila je zemlju.


Vladine snage počele vojne operacije


Talibani su osvojili velika dijelove ruralnih područja i tvrde da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica gdje vode ofenzivu, i to s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom.


Vladine snage do sad su pružale slabašan otpor i nadziru samo velike prometnice i glavne gradove pokrajina.


Nakon tri dana mira na terenu tijekom proslave muslimanskog blagdana Kurban bajrama, afganistanske snage objavile su da od petka pokreću velike vojne operacije u petnaestak pokrajina kako bi potisnule talibane.


Dopisnik agencija France presse javlja da je u tijeku vladina ofenziva na južnu pokrajinu Kunduz.


Ministarstvo obrane objavilo je u petak da je vojska uspjela vratiti važan okrug u zapadnoj pokrajini Herat na granici s Iranom.


Sjedinjene Države, koje su se povukle iz Afganistana nakon 20 godina, pružile su regularnoj vojsci zračnu potporu.


Talibani američke zračne udare nazvali “barbarskima”


Talibani su američke zračne napade nazvali “barbarskima”.


“Žestoko ćemo braniti svoje teritorije i nećemo biti u defenzivi ako neprijatelj želi rat”, upozorio je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.


Oštro je opovrgnuo optužbe vlade u Kabulu da su talibani počinili nasilje nad civilima u okrugu Spin Boldak na granici s Pakistanom.


Otkako je SAD objavio 2020. konačno povlačenje iz Afganistana nakon 20 godina, talibani se žele prikazati umjerenijima i tvrde da žele “politički” sporazum kako bi se okončao rat.


Međutim, međuafganistanski pregovori započeti u rujnu 2020. u Dohi u zastoju su i novi krug završio je 18. srpnja bez rezultata.


Vlada u Kabulu i talibani međusobno se optužuju za neuspjeh pregovora te i jedni i drugi tvrde da žele mir.