Azijska razvojna banka

ADB: koronavirus će smanjiti vrijednost globalnog BDP-a za 0,1 do 0,4 posto

Hina

Reuters

Reuters

"Koronavirus donosi puno nepoznanica, uključujući i utjecaj na gospodarstva", rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasayuki SawadaPEKING Epidemija koronavirusa srezat će globalni bruto domaći proizvod (BDP) za 0,1 do 0,4 posto i značajno će utjecati na azijska gospodarstva u razvoju posredstvom slabe domaće potražnje, slabijeg turizma i trgovine te lošije proizvodne povezanosti i poremećaja u opskrbi, objavila je u petak Azijska razvojna banka (ADB).


Prema ADB-ovoj analizi, globalni utjecaj kretat će se u rasponu od 77 milijardi do 347 milijardi dolara, odnosno u visini 0,1 odnosno 0,4 posto globalnog BDP-a.


“Koronavirus donosi puno nepoznanica, uključujući i utjecaj na gospodarstva”, rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasayuki Sawada.
“To zahtijeva primjenu brojnih scenarija kako bi se pružila jasnija slika potencijalnih gubitaka. Nadamo se da ova analiza može pomoći vlastima u pripremi jasnih i odlučnih odgovora kako bi se ublažio utjecaj koronavirusa na ljude i gospodarstvo”, dodaje Sawada.


Prema najcrnjem scenariju, koronavirus će srezati kineski BDP za 1,7 posto, a prema najbolje za samo 0,3 posto. 


U slučaju azijskih zemalja u razvoju, bez Kine, štete će se mjeriti u visini 0,5 posto BDP-a u najcrnjem scenariju, dok će u najboljem iznositi svega 0,2 posto.


U odgovoru na Covid-19, ADB je 7. veljače najavio pomoć od dva milijuna dolara svim zemljama-članicama u razvoju, te dodatna dva milijuna 26. veljače, podsjeća Reuters.


Odobrili su i 130 milijuna kineskih juana kredita distributeru farmaceutskih proizvoda Jointown Pharmaceutical Groupu sa sjedištem u provinciji Wuhan kako bi poduprli nesmetanu opskrbu ključnom medicinskom opremom i proizvodima za osobnu zaštitu.