WHO upozorava

A kako da oni pobijede COVID-19? Svaka četvrta zdravstvena ustanova u svijetu nema ni vodu, niti sapun

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Sanitarna je infrastruktura "osnova borbe protiv covida 19", istaknuo je u priopćenju direktor WHO-a Tedros Adhanom GhebreyesusZdravstvena zaštita oko 1,8 milijardi ljudi širom svijeta organizirana je u ustanovama koje nemaju čiste vode, što pacijente i zdravstvene radnike izlaže riziku obolijevanja od bolesti poput covida 19, upozorili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.


Svaka četvrta zdravstvena ustanova u svijetu nema izravan pristup čistoj vodi, svaka treća ne omogućuje adekvatno održavanje higijene ruku, a svaka deseta nema osnovne toalete, utvrdile su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Fond UN-a za djecu (UNICEF).


Covid 19 razotkrio je ključne slabosti u sustavima zdravstvene skrbi, uključujući neprimjerenu prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, istaknule su agencije UN-a u izvješću o sanitarnoj infrastrukturi u svijetu.
Sanitarna je infrastruktura “osnova borbe protiv covida 19”, istaknuo je u priopćenju direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


“Smještajući zdravstvene radnike i ljude kojima treba liječenje u ustanove bez čiste vode, sigurnih toaleta pa i običnog sapuna, dovodite u opasnost njihove živote”, naglasila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.


Nedostaci su posebno izraženi u najslabije razvijenim zemljama svijeta, koje se većinom nalaze u Africi i Aziji.


Prema izvješću WHO-a i UNICEF-a, opremanje tih zemalja osnovnom sanitarnom infrastrukturom zahtijevalo bi 3,6 milijardi dolara ulaganja do 2030. godine.


Bolja higijena jednostavno mora naći mjesta u planovima svjetskih čelnika o obnovi i izgradnji postpandemijskog svijeta, naglasila je čelnica UNICEF-a.


“Bolja higijena apsolutno je neizostavan dio (tih planova)”, zaključila je Fore.