Opasnost

U Kini i dalje ima lokalne transmisije: Stručnjaci strahuju od drugog vala

Hina

Reuters

Reuters

Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u sjeveroistočnom kineskom gradu JilinuKina je u nedjelju izvijestila o pet novih slučajeva koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kada ih je zabilježeno osam, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog vala zaraze Covidom-19 i dalje velika.Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u sjeveroistočnom kineskom gradu Jilinu.
Broj potvrđenih slučajeva zaraze u kopnenom Kini sada je 82.947, dok su umrle 4.634 osobe koje su bile zaražene koronavirusom.


Lokalni prijenos zaraze u Jilinu zbio se u dijelu grada koji su kineski dužnosnici označili visokorizičnim područjem za Covid-19 te su uvedene pojačane mjere koje uključuju dopuštenje samo jednoj osobi iz domaćinstva da tijekom dana izlazi vani i obavlja potrebnu opskrbu.


Građanima je preporučeno da ne napuštaju grad, a svatko tko je na to prisiljen iz nekog razloga mora pokazati negativan test obavljen u zadnjih 48 sati.


Jilin je drugi najveći kineski grad u istoimenoj pokrajini, koja graniči sa Sjevernom Korejom i Rusijom. Pokrajina je privremeno u srijedu suspendirala putničke vlakove.


Istodobno je utvrđeno 12 novih asimptomatskih slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti.


Zdravstveni savjetnik kineske vlade Zhong Nanshan kazao je u subotu za CNN da je opasnost od drugog vala zaraze koronavirusom i dalje velika.


»Većina Kineza ovog je trenutka i dalje osjetljiva na moguću zarazu Covidom-19 zbog nedostatka imuniteta«, kazao je Zhong. »Suočeni smo s velikim izazovom, mislim da ovog trenutka nije ništa bolja situacija nego u stranim zemljama«, upozorio je visoki kineski zdravstveni dužnosnik.