Normalizacija

Litva, Latvija i Estonija u ponoć otvorile granice za svoje državljane

Hina

Reuters

Reuters

»Nema razloga za zabrinutost da bi otvaranje granica dovelo do širenja zaraze«, kazao je estonski ministar unutarnjih poslova Mart HelmeLitva, Latvija i Estonija u ponoć su otvorile svoje granice, pa će njihovi državljani moći slobodno putovati unutar triju baltičkih zemalja, dok će za putnike iz drugih država biti obavezna samoizolacija od 14 dana.


Time je stvoren prvi »putnički balon« unutar Europske unije, a s ciljem da se oživi ekonomija koja je teško pogođena pandemijom koronavirusa. Ova odluka baltičkih zemalja dolazi u trenutku kad Europska komisija nastoji uvjeriti države članice EU-a da ponovno otvore granice.


»Baltički putnički balon prilika je za oživljavanje gospodarstva i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu«, priopćio je litvanski premijer Saulius Skvernelis.
Procjene govore da će pad BDP-a u baltičkim zemljama zbog koronavirusa iznositi između sedam i osam posto.


»Baltičke zemlje imaju sličnu epidemiološku situaciju, mi smo bliski partneri a naše ekonomije su dobro integrirane. Zbog toga je sloboda kretanja ljudi i roba vrlo važna za regiju«, kazao je Arnoldas Pranckevicius, predstavnik Europske komisije u Litvi.


Sve tri baltičke zemlje imaju mali broj zaraženih, te ukupno 135 umrlih od koronavirusa.


»Nema razloga za zabrinutost da bi otvaranje granica dovelo do širenja zaraze«, kazao je estonski ministar unutarnjih poslova Mart Helme.