Prijepori

Američki dužnosnici prilično su kontradiktorni po pitanju Kine, a Trump sada najavljuje da će objaviti izvješće o porijeklu virusa

Hina

Reuters

Reuters

U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo rekao da postoje »znatni dokazi« o tome da se zaraza proširila iz Instituta za virologiju u Wuhanu, ne opovrgavajući međutim zaključak američkih obavještajnih službi da virus nije stvoren u laboratorijuAmerički predsjednik Donald Trump u utorak je pozvao Kinu da bude transparentna u pogledu početka širenja zaraze novim koronavirusom, od kojega je od početka pandemije umrlo više od 250 tisuća ljudi.Trump je prije odlaska u Arizonu najavio da će Sjedinjene Države objaviti izvješće o podrijetlu virusa, ali nije iznio pojedinosti niti je rekao kada će izvješće biti objavljeno.
»Sigurno ćemo izvijestiti o tome u dogledno vrijeme«, rekao je Trump novinarima.


Premda Kinu ističu kao izvorište izbijanja zaraze i upozoravaju da će je držati odgovornom, Trump i dužnosnici njegove administracije iznose različita mišljenja o izvorištu zaraze.


U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo rekao da postoje »znatni dokazi« o tome da se zaraza proširila iz Instituta za virologiju u Wuhanu, ne opovrgavajući međutim zaključak američkih obavještajnih službi da virus nije stvoren u laboratoriju.


Drukčiju izjavu u utorak je dao predsjednik združenog stožera američke vojske general Mark Milley, koji je rekao da se još ne zna je li se virus proširio s tržnice u Kini, iz Instituta za virologiju ili s nekog drugog mjesta.


»Je li došao iz laboratorija u Wuhanu? Je li se proširio s tržnice u tome gradu? Je li izbio negdje drugdje? Odgovor na to je: ne znamo«, rekao je Milley na konferenciji za novinare.


Prošloga četvrtka Trump je na pitanje je li vidio dokaze koji mu pokazuju visok stupanj vjerojatnosti da virus potječe iz instituta u Wuhanu, odgovorio da ih je vidio, ali je odbio dati pojedinosti.


Kineski institut odbacio je tvrdnje da virus potječe odande. Većina stručnjaka vjeruje da virus potječe s tržnice u Wuhanu te da je prešao sa životinja na ljude.


Trump, koji je isprva hvalio Kinu za njihovu reakciju na izbijanje zaraze, rekao je da nije razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.


»Želimo da budu transparentni. Želimo otkriti što se dogodilo kako se više nikad ne bi dogodilo«, rekao je.


Trump, koji će se u studenome boriti za novi predsjednički mandat i kojega optužuju da nije djelovao dovoljno rano kako bi se spriječilo širenje virusa u Sjedinjenim Državama, tvrdi da je Kina morala mnogo prije upozoriti svijet.


Direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i jedan od članova radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Anthony Fauci rekao je u intervjuu za National Geographic da su najčvršći dokazi koji pokazuju da virus nije nastao u kineskom laboratoriju nego da se »razvio u prirodi i preskočio s jedne vrste na drugu«.


Na pitanje jesu li znanstvenici mogli pronaći virus vani i onda ga unijeti u laboratorij, odakle je pobjegao, Fauci je odgovorio: »Ali to samo znači da je on najprije bio vani. Zato mi nije jasno o čemu oni govore i zato ne provodim puno vremena u tim raspravama koje nikamo ne vode.«


Američki ministar zdravstva Alex Azar na pitanje o razlikama u Pompeovim i Faucijevim izjavama odgovorio je u utorak da su »državnom tajniku Pompeu možda dostupne informacije koje nisu dostupne Fauciju, što znači da tu nije nužno riječ o različitim mišljenjima«.


Svjetska zdravstvena organizacija, koju je Trump nazvao »kinocentričnom« i prekinuo američko financiranje organizacije, ocijenila je Pompeove izjave »spekulativnima«.