Lažni testovi?

140 putnika zaustavljeno u praškoj zračnoj luci, što im se dogodilo u Tunisu?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Putnici, gotovo svi Česi i većinom obitelji s djecom, vraćali su se s odmora iz Tunisa u dva avionaČeški dužnosnici istražuju postupanje graničnih policajaca nakon što su na nekoliko sati zadržali 140 putnika u praškoj zračnoj luci zbog sumnje u krivotvorene testove na koronavirus.


Turisti, zadržani u zračnoj luci Vaclav Havel u subotu, bili su osumnjičeni da su krivotvorili testove na koronavirus. Svi su bili primorani ponovno se testirati prije ulaska u Češku.


Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek najavio je u nedjelju da će se istražiti jesu li policajci ispravno postupili.
Putnici, gotovo svi Česi i većinom obitelji s djecom, vraćali su se s odmora iz Tunisa u dva aviona.


Prema navodima turoperatora, putnike je u Tunisu testirao češki liječnik prema češkim standardima prije nego što su se ukrcali na let kući.


U graničnoj policiji kažu da su mjere opreza bile nužne jer su putnici više puta dolazili s krivotvorenim nalazima testiranja.


No ovo je prvi put da su se svi putnici s leta, a ne samo pojedinci, morali ponovno testirati.


Njemačka će provjeravati testne centre zbog sumnje na prijevaru


Njemačka uvodi strože provjere centara u kojima se provode testiranja na koronavirus, zbog sumnje da neki privatni centri kojima država plaća svaki test uvećavaju broj testiranih osoba, pokazuju planovi ministarstva zdravstva.


Voditelji centara, koji su se proteklih tjedana otvorili u barovima, kafićima i na drugim lokacijama u zemlji kao dio brzošireće mreže, bit će podvrgnuti strožim kontrolama, a cijene koje naplaćuju će se smanjiti.


Sumnje na prijevaru širokih razmjera pojavile su se poslije medijskih napisa da su neka mjesta za brzo testiranje prijavljivala veći broj testova od ljudi koji bi se doista došli testirati.


Istraživanje su prvi krajem svibnja objavili WDR, NDR i novine Süddeutsche Zeitung


Dva muškarca su uhićena pod sumnjom za prevaru, rekao je u petak javni tužitelj u Bochumu, gradu na zapadu zemlje.


Voditelji centara za testiranje moći će naplaćivati 8 eura za uzimanje brisa, a ne kao dosad 15 odnosno 12 eura koliko naplaćuju medicinske i druge ustanove.


Država i lokalne vlasti provjeravat će na licu mjesta kako bi se uvjerili da se privatna testna mjesta drže standarda i da su pouzdana.


Dodatno, svi pružatelji usluga testiranja morat će se priključiti na aplikaciju koja bilježi broj zaraženih, kako bi se rezultati testiranja i tamo mogli prikazati.