PORAŽAVAJUĆA LISTA

Švicarci mogu kupiti najviše litara benzina: S hrvatskom plaćom mi smo daleko od njih, ali bolji od Rumunja i Bugara

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Na vrhu tog popisa nalaze se Amerikanci, koji si prosječnom plaćom mogu priuštiti 3080 litara benzina. Slijede ih Švicarska i LuksemburgVlada je u subotu donijela novu uredbu, kojom su se dodatno snizile cijene goriva. Prema novim cijenama litra benzina košta 11,19 kuna, dok je za litru dizela potrebno izdvojiti 12,12 kuna. Međutim, usporedno s drugim zemljama, znate li koliko litara benzina možete kupiti prosječnom hrvatskom plaćom?


Na vrhu tog popisa nalaze se Amerikanci, koji si prosječnom plaćom mogu priuštiti 3080 litara benzina. Slijede ih Švicarska i Luksemburg, koji mogu kupiti 2672 i 2388 litara, piše Dnevnik.hr.


Photo: Marko Picek/PIXSELL


Hrvati se nalaze pri dnu tog popisa, budući da prosječnom hrvatskom plaćom možemo kupiti samo 549 litara benzina. Ispod nas se nalaze Litva, Latvija, Slovačka, Mađarska, Turska, Rumunjska i Bugarska.
Ovi podaci pokazuju da Amerikanci s prosječnom plaćom mogu kupiti 8 puta više benzina od Bugara, i gotovo 6 puta više benzina od Hrvata. Od zemalja u kojima su cijene goriva značajnije utjecale na životni standard, Hrvati mogu kupiti gotovo dvostruko više goriva od Bugara.