POSLODAVCIMA POŽELJNI

Svi traže studente za rad, ali njih naprosto nema dovoljno: Satnica ide i do 60 kuna za najbolje plaćene poslove

Ingrid Šestan Kučić

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Dobra se satnica, od 41 kunu, nudi i za prevođenje, projektiranje te rad u Auto CAD-u i sličnim programima. Među poslovima s najvećom zaradom su i čišćenje apartmana i plovila, za te poslove studenti imaju satnicu od 47 kuna.RIJEKA – Nema toliko studenata koji bi radili koliko ima ponuda poslodavaca. Na dan imamo 30 do 40 oglasa poslodavaca – kaže ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci Goran Manestar. Dokaz tome, dodaje, lipanjski je podatak o povećanju porasta prometa od studentskog rada za čak 30 posto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.


Poželjni sektori


– Kao referentnu uzimamo 2019. godinu, s obzirom na to da se radi o godini prije pandemije. Javlja nam se više poslodavaca nego što imamo studenata, a među njima je jako puno novih poslodavaca. Iako smo u lipnju ove godine imali nešto manje zaposlenih studenata nego u lipnju 2019. godine, promet je veći, a razlog je porast cijene sata. Sada je minimalna satnica 29,30 kuna, međutim poslodavcima je sve teže doći do radne snage pa povećavaju cijenu sata kako bi privukli studente, objašnjava Manestar.


Dodajući kako u odnosu na prošlu godinu postoji tendencija rasta zapošljavanja studenata, ravnatelj ističe da se ove godine u odnosu na prošlu od siječnja do lipnja povećao broj izdanih računa za 30 posto, dok je promet porastao za 15 do 20 posto.
– U lipnju je izdano 5.385 računa, što znači da je toliko studenata prošli mjesec radilo. Za ovu akademsku godinu imamo u Student servisu prijavljena 7.384 redovna studenta, 536 izvanrednih, koji da bi radili preko nas ne smiju imati sklopljene ugovore o radu, a imamo i 463 maturanta, navodi ravnatelj.


Trenutno su, kaže, studenti kao zaposlenici najpoželjniji u turističkom i ugostiteljskom sektoru, a rado ih se zapošljava na recepciji, kao konobare, sobarice, spremačice, za obavljanje pomoćnih poslova u kuhinji, za rad u trgovinu te kao animatore u turizmu. Međutim, to je trenutno, a tijekom cijele godine ipak ih poslodavci najviše traže za poslove u trgovačkim centrima, a zapošljavaju ih na punjenju polica proizvodima, lijepljenju deklaracija te na blagajničkim radnim mjestima. Studenti su često traženi za istovar i utovar građevinskog materijala, rad na građevini, traži ih se i za montažu te demontažu štandova, a rade i u redarskoj službi te na naplati parkinga. Studentice se pak traže za obavljanje administrativnih poslova, zapošljavaju se kao hostese za prezentaciju proizvoda, obavljaju i poslove anketiranja, dijeljenja letaka te lijepljenja deklaracija.


No, najveća ponuda poslova u pojedinom području ne znači i najveću zaradu jer Manestar kaže da su najbolje plaćeni poslovi programiranja te izrade i održavanja web stranica.


– Satnica za te poslove je 59 kuna. Istu satnicu imaju i studenti koji rade kao predavači u školama te oni koji pružaju usluge poduke i instrukcija u ustanovama. Dobra se satnica, od 41 kunu, nudi i za prevođenje, projektiranje te rad u Auto CAD-u i sličnim programima. Među poslovima s najvećom zaradom su i čišćenje apartmana i plovila, za te poslove studenti imaju satnicu od 47 kuna, kaže Manestar.


Porezni limit


Vrijednost satnice u ugostiteljstvu kreće se od 30 do 35 kuna, dok satnica za rad nedjeljom ili blagdanom iznosi 45 do 55 kuna. Manestar dodaje kako je za studente velika prednost povećanje poreznog limita za 9 tisuća kuna koji će se retroaktivno primjenjivati za cijelu ovu godinu. Porezni limit povećao se s 15.000 na 24.000 kuna. Iznos nakon kojeg se oporezuje studentski rad također je povećan sa 63 na 72 tisuće kuna. Zaključujući da Studentski centar ima i solidarnu odgovornost, Manestar kaže da se poslovanje poslodavca koji traže studente za rad provjerava.