31. OBLJETNICA

Svečana akademija za Dan Hrvatske vojske. Plenković: “Pitanje jačanja obrambenih sposobnosti je i dalje ključno”

Hina

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

"To nas upozorava da je pitanje sigurnosti i pitanje jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključno. Upravo u ovakvim okolnostima važno je prisjetiti se značaja i uloge HV-a u proteklih 30 godina samostalnosti", naglasio je premijer.ZAGREB – , Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u petak u MORH-u uz dodjele priznanja vojnicima i poruku premijera da su pitanja sigurnosti i jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključna.


Predsjednik Andrej Plenković kazao je da se Hrvatska nalazi u jednom vrlo turbulentnom trenutku za sigurnost Europe i svijeta.


“To nas upozorava da je pitanje sigurnosti i pitanje jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključno. Upravo u ovakvim okolnostima važno je prisjetiti se značaja i uloge HV-a u proteklih 30 godina samostalnosti”, naglasio je premijer.
Dodao je da su u proteklim godinama radili ozbiljne iskorake na osnaživanju sposobnosti HV-a.


“Ulagat ćemo kroz proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti, nego i u njenu modernizaciju”, zaključio je Plenković.


Promaknuća, medalje i pohvale vojnicima uručili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj.


Banožić: Vojnici odabrali časni poziv branitelja domovine Hrvatske


“Izrasli ste u povijesnim i prekretničkim vremenima, kada je na kušnji bio opstanak mlade hrvatske države. Vođeni vizijom predsjednika Franje Tuđmana suočili ste se s onima koji su htjeli zatrti sve što hrvatski diše i sanja”, poručio je Banožić.


Dodao je da su vojnici odabrali časni poziv branitelja domovine Hrvatske, ali da je na Vladi da im osigura uvjete života i rada kako bi bili još djelotvorniji i bolji.


Banožić je, odgovarajući na novinarsko pitanje stanje u Hrvatskoj vojsci ocijenio zadovoljavajućim, najavivši brojne druge poteze koji će služiti za osnaživanje i unaprjeđivanje svih sastavnica OSRH.


U časnike promaknuto sto pripadnika


U časnički čin promaknuto je 100 pripadnika, u čin višeg časnika njih 81 te u dočasnički čin 81 pripadnik Oružanih snaga.


Ministar Banožić uručio je i nagrade Prvi za Hrvatsku, gdje je prelazni pehar i samokres s posvetom dobio najspremniji pripadnik desetnik Hrvoje Mutnjaković, a samokres njegova kolegica vojnikinja Ana Antolić.


Samokres s posvetom ministra obrane dobio je i satnik Josip Kelava.


Vojne medalje uručene su nadnaredniku Danijelu Staniću, i to zlatna medalja sportskih postignuća te skupniku Franji Guciću brončana medalja.


Ručne satove s posvetom ministra obrane dobili su brigadir Mirko Ljevar, pukovnik Luka Vujadinović, pukovnik Milko Ignac, pukovnica Zlata Novinc, bojnici Domagoj Bajić i Saša Vučić te satnik Tomislav Međurečan.


Dalekozore s posvetom ministra dobili su pukovnik Željko Salopek, poručnik bojnog broda Danijel Nekić te narednik Dalibor Milošević.


Načelnik Hranj dodijelio je sedam nagrada, 31 pohvalu i 19 nagradnih dopusta.