VAL VRUĆINE DOLAZI

Počinje kalendarsko ljeto: DHMZ izdao upozorenje, temperature do 38 stupnjeva u Hrvatskoj

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U Rijeci bi sutra trebalo biti oko 33 stupnja, a do srijede i do 35 stupnjeva.U unutrašnjosti Hrvatske bit će pravo ljeto, koje kalendarski počinje u ponedjeljak, prognozira DHMZ.


Prevladavat će sunčano i vruće s vrhuncem toplinskog vala sredinom, tjedna kada će dnevna temperatura zraka ponegdje biti i do 38 stupnjeva. Uglavnom u četvrtak i petak uz umjeren razvoj oblaka može biti rijetkih lokalnih pljuskova.


I na Jadranu idući tjedan obilje sunčanog i vrućeg vremena, pri čemu će noći biti tople s temperaturom višom od 20 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Popodnevni lokalan pljusak moguć je uglavnom u Podunavlju.
Zapuhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i zapadni vjetar, a na Jadranu i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21, na Jadranu između 21 i 24 °C. Najviša dnevna od 32 do 37 °C.


U Rijeci bi sutra trebalo biti oko 33 stupnja, a do srijede i do 35 stupnjeva.


Izdana su upozorenja za velike vrućine u gotovo cijeloj Hrvatskoj.DHMZ dugoročno najavljuje i toplije ljeto od prosjeka.


Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko ljeto u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg srednjaka (1981. – 2010.) ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju te osobito kolovozu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost pozitivnog odstupanja u lipnju manja.
Uz pozitivnu anomaliju temperature ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati. Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.