BORBA S KORONAVIRUSOM

Stožer: “Podržavamo zatvaranje Primorsko-goranske županije, treba fokusirati mjere tamo gdje je epidemija uzela maha”

P. N.

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

"Mi to podržavamo da lokalni i županijski stožer promatraju situaciju na svom terenu i predlažu mjere s obzirom da nitko ne može imati bolji uvid gdje su žarišta", rekao je Davor Božinović.Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije. Konferencija je trebala početi u 11 sati, ali kasni oko trideset minuta, jer su članovi Stožer odlučili čekati sve dok premijer Andrej Plenković ne završi s davanjem svoje izjave u Koprivnici.


Stanje u PGŽ-u


Na konferenciji je postavljeno i pitanje o toem hoće li biti prihvaćene predložene mjere zatvaranja, odnosno radikalnog lockowna u Primorsko-goranskoj županiji.


Odgovorio je Davor Božinović.
“Prvo moramo vidjeti što će biti prijedlog, koliko mi je poznato u tijeku je sastanak njihovog stožera.


Mi to podržavamo da lokalni i županijski stožer promatraju situaciju na svom terenu i predlažu mjere s obzirom da nitko ne može imati bolji uvid gdje su žarišta.


Imamo županije ispod 200 ili sa oko 200 incidencije, neke imaju višu. Angažman je nužan s obzirom na činjenicu da donosimo mjere kako bi zaštitili živote i zdravstveni sustav ostao održiv u ovoj pandemiji i složenoj epidemiološkoj situaciji, ali naravno imajući u vidu da gospodarstvo mora nastaviti s radom i da ova epidemija i restrikcije traje više od godinu dana.


Naše mjere moraju biti fokusirane pogotovo tamo gdje je epidemija uzela maha i vidite i po nekim županijama, primjerice Dubrovačko-neretvanskoj, u jednoj županiji imate tri vrste mjere s obzirom na njihovu težinu. Mislimo da je to ispravan pristup – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Najmlađa preminula imala 23 godine


Vera Katalinić-Janković je iznijela na početku već poznate podatke o broju oboljelih u zadnja 24 sata uz neke dosad neobjavljene statističke pokazatelje. U protekla 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva.


–  Od početka epidemije testirano je 1 619 663 osobe, a u protekla 24 sata 8994 osoba i postotak pozitivnih je 28,9. Na bolničkom liječenju je 1766 osoba, 175 na respiratoru. U odnosu na jučer na respiratoru je 30 novih.


Zaprimljene su 223 osobe, otpušteno 178 osoba.


U protekla 24 sata imamo 50 preminulih. Ukupna brojka preminulih je 6235 od početka epidemije.


Za jednu osobu je nepoznat komorbiditet, kod 4 je evidentiran komorbiditet iz skupine kardiovaskularnih bolesti, ostale su imali multiple komorbiditete.


Najmlađa preminula je imala 23 godine i ima potvrđene dijagnoze iz skupine malignih bolesti i akutno zatajenje od strane dišnog sustava.


Do danas je 543436 doza cjepiva utrošeno. S dvije doze cijepljeno je 102 546 osoba, s jednom 336 693 osobe, za 1651 osobu nepoznat je podatak o dozama – kazala je Katalinić-Janković.


Zatim je o stanju u Hrvatskoj govori Krunoslav Capak.


– U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 8338 novooboljelih osoba, dok je u prošlom tjednu bilo 9194 novooboljelih. Brojka je u ovom tjednu za 9 posto manja nego u prošlom tjednu.


Trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku 14-dnevna na 100 tisuća stanovnika je 593,3. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Naša 14-dnevna incidencija nas stavlja na 18. mjesto zemalja EU. Popeli smo se na 18. mjesto. 17. zemalja EU ima nižu incidenciju od nas.


Pfizer najviše nuspojava


Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1524, 1 što nas stavlja na 18. mjesto zemalja EU.


Imali smo 1189 prijava nuspojava za Pfizer, 916 AstraZenecinom, 153 Modernino, a za dva ne znamo koje je cjepivo – rekao je Krunoslav Capak.


Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako smo na prekretnici.


“Odaziv na cijepljenje i poštivanja mjera određuje kretanje epidemije. Najviše možemo učiniti sami. Cijepljenje je najsigurnije i najbrži alat za povratak na staro, za čuvanje života građana. Regulatnorne agencije poput EMA-e, HALMED-a i HZJZ-a naš kompas i orijentir u odluci u daljnjem cijepljenju i mjerama u borbi protiv epidemije. EMA je prekjučer dala mišljenje o AstraZeneci i kazala da nadilazi rizike. Možda treba reći da su rizici minimalni i manji od naših svakodnevnih aktivnosti i loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola. Rizici su minorni.


Svaki lijek i aktivna tvar ima svoje nuspojave, ali se one događaju rijetko. Svatko od nas koristi lijekove protiv bolova, visoke temperature, cijepljenje protiv gripe, a rizici postoje i dešavaju se iznimno. Preko 60 milijuna građana na svijetu je cijepljeno AstraZenecom, a kada je riječ o nuspojavama govorimo o desecima slučaja. To ukazuje da je rizik minoran.


Sastanak izvanrednog europskog Zdravstvenog vijeća je bio neki dan i naglašavali smo potrebu koordiniranog pristupa da ne bi odaslali krive poruke pučanstvu i izazivali nove nepotrebne dileme. To smo svi na tom sastanku zaključili. Na njemu je iznesena činjenica da 15 zemalja bez ikakvog ograničenja koristi AstraZenecu, dok samo Danska ima privremenu obustavu tog cjepiva”, rekao je  Beroš.


Čovjek s 30.000 antitijela


Krunoslav Capak je komentirao i osobu koja je preboljela covid, cijepila se jednom dozom i ima 30 tisuća antitijela i treba li joj druga doza.


– Ta činjenica pokazuje da je ono što smo govorili prije. To pokazuje da je nepotrebna druga doza i da trebamo nastaviti razgovore u okviru EMA-e i našeg regulatora HALMED-a i HJZ-a da osobe koje su prebolile i primile jednu dozu, da je druga nepotrebna jer je razina imuniteta dovoljno visoka da pruža zdravstvenu zaštitu. Nema opasnosti, pokazuje da je imunitet nakon preboljenja bolesti i cijepljenja odličan – kazao je Capak.


– Ima upita da različiti testovi imaju različitu vrijednost iznad koje je nešto pozitivno ili negativno. Takvi rezultati se mogu uspoređivati za iste testove. Jedan test ima graničnu vrijednost u jedinici jedan, a drugi pedeset. Neki nazovu i kažu moj prijatelj ima 35 tisuća, a ja sto. On ima test gdje je granica jedan i ima 100 puta veću vrijednost od one koja je granična. Sve što je rekao Capak je tako i sigurno će regulatorne agencije doći do preporuka – kazala je ravnateljica Infektivne klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.


Plan cijepljenja


Stožer je zatim pojasnio plan cijepljenja.


– Držimo se plana cijepljenja od 12. mjeseca prošle godine. Većina županija je pri kraju cijepljenja druge faze. Kako dolaze velike količine cjepiva paralelno krećemo s cijepljenjem u trećoj fazi gdje je moguće.


Razgovarali smo o prioritetima, turistički djelatnici su u tome, ali nismo odredili datum kada ćemo početi. Među njima postoje oni koji su prioritetniji od drugih i to ćemo detaljizirati idućih dana. Što se tiče cijepljenja mladih AstraZenecom, EMA je rekla da ne može donijeti ograničenja za pojedinu dob ili spol.


Zaključak EMA-e je da nema dovoljno podataka da bi se donijelo spolno ili dobno ograničenje za korištenje AstraZenece. Pojedine zemlje su donijele neka ograničenja, ali 15 zemalja među kojima je i RH nema ograničenja. Ne možemo donijeti zaključak da su neke dobne skupine ugroženije od drugih. Zbog toga pažljivo pratimo, ali u ovom trenutku nećemo donositi ograničenja što se tiče dobi ili spola – kazao je Capak.


Božinović je komentirao zašto djeca ne idu na nastavu, a organiziraju se krizme. Komentirao je i one koji su zbog kršenja mjera ostali bez potpora za radna mjesta.


– Što se tiče škola, prema mojim podacima, pola županija se sprema nastaviti od ponedjeljka na c model, ali ima i velika većina njih koja bi ostavila fizičku nastavu za prva četiri razreda osnovne škole i završni razred srednje škole.


U ovom trenutku nemam taj precizan broj.


Prema podacima za ožujak, kod 368 pravnih, fizičkih osoba je izdano 146 prekršajnih naloga, podnesena su 44 optužna prijedloga, izručeno 47 novčanih kazni. Vezano za sankcije kršenja odluka Stožera, ukupan iznos izrečenih kazni je za ožujak 386 500 kuna. Popis osoba koje su sankcionirane tijekom ožujka dostavljen je Zavodu za zapošljavanje i te popise će Ravnateljstvo civilne zaštite objedinjavati – kazao je Božinović.


Kupnja ruskog cjepiva


Na pitanje hoće li se kombinirati cjepiva odgovorio je Capak.


“EMA je objavila da nemaju iskustva s miješanjem cjepiva i da ne mogu dati preporuku. Bit će moguće, nakon primljene dvije doze, kad se izgube antitijela, da ćemo moći kombinirati cjepiva. Za sada je moguće cijepiti samo istim cjepivom u dvije doze”, rekao je Capak.


Zatim je Beroš odgovorio na pitanje o odobrenju ruskog cjepiva.


Rusija je prije mjesec danas HALMED-u dostavila dokumentaciju o svom cjepivu.


“HALMED je istaknuo detalje koje treba dodatno provjeriti. Sve smo uputili ruskom veleposlanstvu i u komunikaciji i očekujemo njihov odgovor. Pričao sam s ruskim veleposlanikom i naši daljnji postupci ovise o tim pregovorima”, rekao je Beroš.


“O nabavi ćemo odlučiti kada o tome dobijemo odgovore na postavljena pitanja”, odgovorio je Beroš na upit hoće li Hrvatska naručiti cjepivo bez obzira na odobrenje EMA-e.


“Neće se dogoditi da se baci neko cjepivo jer je u Zagrebu cijepljenje AstraZenecom, koja se može dugo i jednostavno držati. Imamo proceduru ako ostane cjepiva, zovu se prioritetne skupine, a ako se ne nađu, onda se cijepi treća prioritetna skupina”, rekao je Capak.


“Platforma nam omogućava zatražiti određen broj ljudi i pitati ih žele li u određeno vrijeme i mjesto doći. Oni su obvezni odgovoriti”, dodao je Beroš i najavio kako će se vrlo brzo steći uvjeti da se može cijepiti svatko tko to želi.