BORBA S KORONAVIRUSOM

Stožer: Najteže je u KBC-u Rijeka, jer PGŽ ima najveću incidenciju u Hrvatskoj. Sve je spremno i za novo aktiviranje Arene Zagreb

P. N.

foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Ravnatelj Ružić iz KBC-a Rijeka me izvijestio o nastojanjima dodavanja kapaciteta jer su u najgoroj situaciji. Ljudstva i materijalnih potrepština ne nedostaje. Opskrbljeni smo dodatnim respiratorima što će nam pomoći u odgovoru na treći val", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare.


Nakon što su pročitane brojke o današnjem stanju s epidemijom u Hrvatskoj Krunoslav Capak je dao svoj komentar i kazao kako je “najviša tjedna incidencija u Primorsko-goranskoj, a najniža u Istarskoj”.


“Danas smo imali 2362 novooboljele osobe od 8697 testiranih u zadnja 24 sata. Prije tjedan dana imali smo 1802 novooboljele od 8003 testiranja, tjedan prije toga 1112 od 6553 testiranih.


Najviša incidencija je i dalje u PGŽ-u
Ovaj tjedan je postotni porast 42,1 posto. 508,8 je incidencija, najviša je u Primorsko-goranskoj, a najniža u Istarskoj županiji.


Na ljestvici zemalja EU po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100 tisuća stanovnika zauzimamo 13. mjesto od 27 zemalja EU. Ukupna kumulativna stopa mortaliteta je u RH 1470,4 što nas stavlja na 18. mjesto na ljestvici zemalja EU po tom pokazatelju. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja je danas 27,2 a prosjek zadnjih tjedan dana je 27,7 dok je prosjek u zadnjih 14 dana 19.5. Zaprimljeno je 2153 nuspojava na cjepivo, 1128 na Pfizerovo, 145 na Modernino i 878 na AstraZenecino cjepivo, dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi – rekao je Krunoslav Capak.


Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da 747 tisuća doza Pfizerovog cjepiva treba doći u Hrvatskoj te da će se ta odluka danas operacionalizirati i dogovoriti dinamika isporuke.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o režimu prelaska preko granica.


– Jučer je ušlo u Hrvatsku ukupno 43 500 ljudi, od čega 60 posto u tranzitu. Npr., 2019. koja je bila godina bez epidemije na isti dan je ušlo nešto više od 130 000 ljudi. Ono što smo zamijetili jučer je da je bilo vrlo malo ulazaka na području graničnih prijelaza u Istri i Primorsko-goranskoj županiji što znači da je bilo malo turističkih ulazaka u RH jer znamo da to nisu granični prijelazi preko kojih se ulazi da bi se tranzitiralo već da bi se boravilo u RH.


BiH je u kategoriji trećih zemalja, tu postoje uvjeti koje treba zadovoljiti da bi se ušlo u RH. Naravno ukoliko su ljudi cijepljeni ili imaju dokaz o preboljenom covidu ili u konačnici ako nemaju ni jedno ni drugo onda je testiranje ne starije od 48 sati. Mislim da sam na prošloj pressici kazao da s obzirom na ukupnost situacije i u Europi vjerojatno neće doći, a i brojke pokazuju da je tome slučaj, do veće mobilnosti pogotovo kad znamo da su zemlje iz kojih dolazi najviše državljana Hrvatske dodatno pooštrile uvjete za ulazak, odnosno povaratk. Ne samo testiranje nego je obvezna i karantena, rekao je Božinović.


Najmlađa preminula imala 51 godinu

U protekla 24 sata zabilježena su 2.362 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.111. Među njima su 1.464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta. Preminulo je 29 osoba. Samo tri osobe imaju jedan komorbiditet, svi drugi više. Najmlađa preminula osoba je imala 51 godinu i malignu bolest. Do danas je ukupno testirano 1.568.027 osoba, od toga 8.697 u posljednja 24 sata.

Ministar zdravstva Vili Beroš je odgovorio na pitanje o manjku lijekova za onkološke pacijente.


– Svjesni smo situacije. Nakon dogovora od srijede, iako sredstva od 900 milijuna kuna nisu isplaćena, mislim da će biti danas. Od ravnatelja dobivamo obavijesti o problematici isporuke lijekova za najteže bolesnike. Tražili smo koncept koji bi bio zadovoljavajući i koji ću kao ministar podržati. Rješenje je direktno plaćanje potrebnih lijekova onkološkim pacijentima kako bi se omogućilo nesmetano dobivanje terapija cesijom. To će biti modalitet isporuke lijekova najpotrebitijim bolesnicima, razgovori su u tijeku s HZZO i veledrogerijama. Kao ministar mislim da je to dobra opcija, kazao je Beroš.


Zatim je govorio o situaciji u bolnici u kontekstu priprema novih kapaciteta za oboljele od koronavirusa.


– Imali smo sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera ministarstva zdravstva na kojem su sudjelovali ravnatelji svih bolnica i nakon analize situacije odlučili smo sukcesivno reaktivirati KB Dubrava, Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Zagreb i ta priča je krenula. Zahvaljujem ravnateljima zagrebačkih zdravstvenih ustanova na prilagodbi. Ravnatelj Ružić iz KBC-a Rijeka me izvijestio o nastojanjima dodavanja kapaciteta jer su u najgoroj situaciji. Ljudstva i materijalnih potrepština ne nedostaje.


Opskrbljeni smo dodatnim respiratorima što će nam pomoći u odgovoru na treći val. Sve je spremno za aktivaciju Arene, može se aktivirati u roku 24 sata iako ljudstvo još nije tamo, a sve ostalo je pripremno. U trenutku kada će Stožer i ekspertna skupina odlučiti Arena se može aktivirati, što još nije potrebno. Odlučit ćemo kada je aktivirati, rekao je Beroš.


Uvođenje strogih kontrola


Božinović je govorio o mjerama u Zagrebu te kazao da je odluka o mjerama potpisana jučer i traje do 15. travnja, a ona uključuje obvezno korištenje maski u zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju gospodarske djelatnosti, manifestacije, okupljanja društvena i vjerska.


– Nisu to mjere koje bi odudarale od onoga što je na sanazi na razini Hrvatske. Imamo povećanje broja tramvaja i autobusa u opsegu u kojem je to moguće s obzirom na kapacitete ZET-a. Ono što se meni čini najvažnijim to je i ta spremnost pojačane kontrole provedbe i mislim da se radi o ključnoj novini s obzirom da je Zagreb odlučio angažirati dodatne snage komunalnog i prometnog redarstva i Civilne zaštite. Jučer je Stožer Grada Zagreba prema onome što smo informirani mobilizirao pripadnike postrojbe Civilne zaštite za razdoblje od 1. do 15. travnja, rekao je Božinović.


Na pitanje koliko treba biti star brzi test za prelazak granice Capak je rekao da je to 48 sati.


Njemačka je stavila Istru i Bjelovarsku županiju na crvenu te je cijela Hrvatska u crvenom?.


– U ovom trenutku imamo ozbiljne mjere na nacionalnoj razini, u nekim županijama koje su u lošijoj epidemiološkoj situaciji još i strože mjere.


Lokalne mjere koje su strože imaju smisla jedino ukoliko svi skupa budemo odgovorni u njihovoj provedbi. Što se tiče da smo na crvenoj u Njemačkoj, to smo najavili prije nekoliko dana.


Njemačka stavlja državu prema onome što znam ukoliko pređe u našem slučaju broj zaraženih više od 2000, onda ulaze sve regije bez obzira je li u njima situacija s epidemijom povoljnija ili ne. Imamo nekoliko dana preko 2000, onda se napušta regionalni pristup i to su poruke za sve nas. Na početku smo četvrtog mjeseca, četvrti i peti mjesec ukoliko stisnemo siguran sam da ćemo stvoriti temelje za uspješniju turističku sezonu. To će ovisiti o implementaciji mjera. Više bih govorio o provedbi mjera nego o mjerama kao takvima, rekao je Božinović te dodao da se ne isključuje mogućnost da se s nacionalne razine donesu strože mjere.


Sve više preminulih


229 osoba je u protekla 24 sata zaprimljeno u bolnicu. Stožeru je postavljeno pitanje koliko je to ozbiljno stanje i može li se očekivati veći broj umrlih s obzirom na brojke.


– Broj zaprimljenih u bolnice raste, on nije ništa drugo nego posljedica broja rasta novozaraženih u protekli dva do dva i pol tjedna. Broj hospitaliziranih prati broj novozaraženih, a broj osoba na respiratoru prati broj novohospitaliziranih. Što je više novozaraženih veće je opterećenje na zdravstveni sustav i veći je broj preminulih. Pridržavanjem mjera možemo spriječiti rast novozaraženih i rast hospitaliziranih i teško bolesnih, rekao je Beroš i odgovorio na pitanje o gospodarskom cijepljenju.


– Broj grupacija koji traže cijepljenje je nevjerojatan. Na najvišoj razini može se naći optimalno rješenje što će biti slučaj. Naglašavali ste turistički resor, potpuno je jasno ukoliko je turizam i najveći dio gospodarstva bazira na tome da ćemo gledati u tom smjeru i probati cijepiti turističke djelatnike jer će to omogućiti turističku sezonu, rekao je Beroš.


Na pitanje o crkvama koje su bile pune s obizrom na blagdane i hoće li se mjera okupljanja postrožiti, odgovorio je Božinović.


– Sukladno tome, niti nadzor pridržavanja neće biti smanjen bez obzira na blagdansko vrijeme. Moramo biti oprezni i odgovorni, to apelira i WHO koja daje preporuke da se to bez obzira na ograničenja skupovi kad god je moguće održavaju virtualnim putem, a kad nije moguće da se održavaju sa sve manjim broje sudionika. Rizični su skupovi i obiteljska okupljanja gdje se okupljaju osobe iz više kućanstava. Preporuka je da se vjerski obredi održavaju na otvorenom prostoru kad god je to moguće. Ove godine nam u ovo doba nije ni vrijeme saveznik. Vidimo da su vremenske prognoze takve da možemo očekivati i naglo pogoršanje vremena i mogu apelirati da ako nas i kiša ili bura u Dalmaciji natjeraju na boravak u zatvorenom da to bude u najužem krugu i da se svi pridržavaju mjera, rekao je Božinović.


Neupitna isporuka Pfizera


Na pitanje je li Pfizerovo cjepivo osigurano ugovorom odgovorio je Beroš.


– Riječ je o drugačijem konceptu. Svi čelnici država, uključujući i predsjednika Vlade, razgovarali su o problemu nabavke cjepiva na razini EU naglašavajući koncept solidarnosti. Premijer je inzistirao da to zaživi i 10 milijuna akcelerirajućih Pfizerovih cjepiva će ići na isti način. Ovo nije koncept koji je od početka bio prisutan putem određenih bazara cjepiva nego je koncept koji se izrodio kao pokušaj rješavanja problema s cjepivom. Raniji ugovori su bili koncipirani na način kakav je bio i rezultirali poremećaj u isporuci. Razgovor je sada bio drugačiji i neupitna je isporuka Pfizerovih doza, rekao je Beroš.


Na pitanje je li dogovor s veledrogerijama postignut samo za onkološke bolesnike te što je s ostalim lijekovima, Beroš je odgovorio da se razgovara s veledrogerijama, da su ponuđena sredstva od 900 milijuna.


– Jedan dio ide ljekarnama, drugi bolnicama. U utorak se razgovori nastavljaju. Skupa moramo gledati kompleksnost ove situacije što i radimo.  Vjerujem da će se pronaći način za rješavanja ove problematike. Za dva ili tri tjedna moglo bi nedostajati lijekova za onkološke i najteže bolesnike i krenuli smo nalaziti rješenja za tu problematiku, a to je dostava i dostupnost lijekova za njih. Zato smo direktnim načinom financiranja riješili te lijekove, rekao je Beroš.


Stožeru je postavljeno i pitanje o pretučenoj dvoipolgodišnjoj djevojčici iz Nove Gradiške.


– Mogu ponoviti što je objavljeno od strane policije, a to je da su uhićene osobe, roditelji zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo povrede prava djeteta. O drugim detaljima nemam saznanja, rekao je Božinović.