Summit u Washingtonu

Stoltenberg pozvao na daljnju pomoć Ukrajini, Zelenskij traži da se ne čekaju američki izbori

Hina

Reuters

Reuters

 "Vrijeme je da se izađe iz sjene, da se donesu snažne odluke... da se djeluje, a ne da se čeka studeni ili bilo koji drugi mjesec”, rekao je ukrajinski predsjednikWASHINGTON – Šef NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u utorak čelnike transatlantskoga sigurnosnog saveza da zadrže potporu Ukrajini u njezinom ratu protiv ruske invazije, izjavivši da će ishod sukoba oblikovati globalnu sigurnost desetljećima.


 Na početku summita u Washingtonu u povodu proslave 75. obljetnice NATO-a, Stoltenberg je rekao da savez mora pokazati istu odlučnost koju je pokazao u drugim ključnim trenutcima u svojoj povijesti.
“Nema besplatnih opcija s agresivnom Rusijom kao susjedom. U ratu nema opcija bez rizika”, rekao je i dodao kako će najveća cijena i najveći rizik biti ako Rusija pobijedi u Ukrajini.
“Ne možemo dopustiti da se to dogodi,” dodao je.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je političke čelnike SAD-a u Washingtonu da ne čekaju ishod američkih predsjedničkih izbora u studenom kako bi snažno pomogli njegovoj zemlji protiv ruske invazije.
 “Svi čekaju studeni. Amerikanci čekaju studeni, u Europi, na Bliskom istoku, na Pacifiku, cijeli svijet gleda prema studenom i, iskreno govoreći, (ruski predsjednik Vladimir) Putin također čeka studeni”, rekao je Zelenskij govoreći na Institutu Ronald Reagan uoči summita NATO-a.
“Vrijeme je da se izađe iz sjene, da se donesu snažne odluke… da se djeluje, a ne da se čeka studeni ili bilo koji drugi mjesec”, rekao je ukrajinski predsjednik.