Stručnjak za energetiku

Štern: “Bit ćemo mrtvi s vaučerima, treba upogoniti riječku rafineriju u preradu nafte za domaće tržište”

P. N.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

"Istina je da je politički trenutak osjetljiv, da se bojimo Mađara, ali mi uvijek nešto čekamo. Prvo da uđemo u EU, sad čekamo da uvedemo euro, da uđemo u schengenski prostor. Ali situacija je izvanredna i traži takve mjere."

Nekadašnji ministar gospodarstva i stručnjak za energetiku Davor Štern komentirao je za RTL najnoviju Vladinu intervenciju kojom se cijena goriva ograničila na ispod 14 kuna kako već sutra ne bi došlo do drastičnog poskupljenja goriva. Kaže, ovo je izvanredna situacija i ona traži drastičnu reakciju Vlade.


“Kad bi Vlada htjela napraviti drastične poteze, mogla bi se boriti protiv drastičnog poskupljenja goriva i to prerađivanjem nafte u riječkoj rafineriji. Tako bi prestali biti ovisni o špekulativnim cijenama mediteranskom tržištu naftnih derivata. Riječka rafinerija navodno radi, a država bi trebala dogovoriti da sama preko Agencije za ugljikovodike kupi naftu te da je u Rijeci prerade uz pristojnu maržu. To je jeftinije rješenje.”


Štern, zapravo, predlaže da Hrvatska preuzme upravljačka prava na riječkom rafinerijom od mađarskog MOL-a, a za to treba pregovarati. Štern kaže: “Istina je da je politički trenutak osjetljiv, da se bojimo Mađara, ali mi uvijek nešto čekamo. Prvo da uđemo u EU, sad čekamo da uvedemo euro, da uđemo u schengenski prostor. Ali situacija je izvanredna i traži takve mjere.”


Nastavlja da je ranije riječka rafinerija imala kapacitet prerade od 4,5 milijuna tona, to je sada palo na oko 2,8 milijuna tona.


“Ali svi smo mi suvlasnici INA-e jer je ona u djelomičnom vlasništvu države te je red da predsjednik Nadzornog odbora INA-e stane pred nas i da iznese kakvo je stanje u toj rafineriji, koliko se prerađuje i što se može napraviti”, govori Štern.


Ističe da je Hrvatska domaćom naftom nekad zadovoljavala 60 posto svojih potreba, sada oko 20 posto, da se proizvodnja domaće nafte može povećati, ali ne preko noći (ili barem ne bez primjene drastičnih metoda eksploatacije koje ne preporučuje za Hrvatsku). Nafte imamo u Slavoniji i na području Ivanić Grada.


Štern govori da je riječka rafinerija godinu dana bila u remontu, da je obnovljena “od glave do pete”, te da bi trebala moć ponijeti posao obrade nafte za potrebe domaćeg tržišta.


“Ali netko to mora modelirati, omogućiti prijevoz domaće nafte u rafineriju Rijeka, to bi država mogla kontrolirati i subvencionirati. Država treba subvencionirati uzročnik, a ne posljedice. Stalno govore o vaučerima, ali svi će tad već biti mrtvi, poduzetnici će biti mrtvi. Bolje je subvencionirati to na izvoru, nego kasnije plaćati. Nisam prorok, ali sada stvarno imaju svi razlog za kukanje”, kaže ovaj naftni stručnjak.