ZA OVO NITKO NIJE ZNAO

Stegovni postupak obavijen velom tajne: DSV priznao da nije obavijestio Milanovićevog kandidata Dobronića

Dražen Ciglenečki

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Smiješno mi je, čudno, da je stvar puke kolegijalnosti hoće li sudac znati da ima stegovni postupak protiv njega. Meni predsjednik Radić nije rekao o tome ni A ni B, ništa, kaže Radovan Dobronić.ZAGREB – Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je da je sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić njegov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Činjenica da Državno sudbeno vijeće vodi stegovni postupak protiv Dobronića, zbog neispunjenja godišnje sudačke norme, poručio je jučer Milanović, neće utjecati na tu njegovu odluku. Gotovo sve će, dakle, ovisiti o stavu premijera Andreja Plenkovića o Dobroniću. Predsjednik Republike rekao je da ne planira posebno razgovarati s Plenkovićem o izboru predsjednika Vrhovnog suda i da premijer može samo prihvatiti Dobronića ili ga odbiti. Niti jednu drugu osobu koja će se još prijaviti na javni poziv, koji traje do danas, Milanović neće predložiti Saboru.


Što se tiče Dobronićevog stegovnog postupka pokrenutog u listopadu prošle godine, DSV nam je odgovorio da oni nemaju nikakvu zakonsku obvezu izvijestiti suca da je predmet stegovnog postupka. »Ne postoji propisana obveza obavještavanja niti od strane DSV-a ni od strane predsjednika suda, ali, po našim saznanjima, većina predsjednika kolegijalno obavijesti suca da je pokrenut stegovni postupak«, kazali su nam u DSV-u. Međutim, Dobronić tvrdi da predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić, koji je tražio od DSV-a pokretanje stegovnog postupka, nije prema njemu bio kolegijalan.


Arbitrarni kriteriji


– Smiješno mi je, čudno, da je stvar puke kolegijalnosti hoće li sudac znati da ima stegovni postupak protiv njega. Meni predsjednik Radić nije rekao o tome ni A ni B, ništa. Stoga ja pojma nisam imao o tom stegovnom postupku. Kao da je u pitanju nekakva neformalna procedura, ne bi to trebalo biti tako, rekao nam je jučer Dobronić. Ponovio je da je u svom programu rada, koji je uvjet za sudjelovanje u javnom pozivu, detaljno obrazložio zašto je model sudačkih normi neodrživ i založio se za njegovo ukidanje.
Milanović nije zabrinut što nije bio upoznat s ovim stegovnim postupkom jer ga Dobronić o tome nije ni mogao informirati. Predsjednik je izjavio da niti svi članovi DSV-a ne znaju za postupak protiv Dobronića, ali nije otkrio njihova imena. Uglavnom, Milanović sada čeka da se izjasni Plenković.
– Dogovorio sam se s Dobronićem da se prijavi na javni poziv, pa ćemo vidjeti kako će se ponijeti oni koji su minirali, obeščastili, razbili moju kandidatkinju. Sada je to muškarac, ima 61 godinu, sudac je i relativno poznat. Nije moj prijatelj, ali sam pratio njegov rad. Interesantno, nije se dosad uspio probiti na najvišu sudsku instancu na Trgovačkom sudu, makar je to pokušavao. Znam još nekoliko sjajnih sudaca koji su pošteni ljudi, ali ni makac s općinskog suda. Neki drugi, međutim, prolaze, kriteriji su arbitrarni. Dobronić ima iza sebe više desetljeća kvalitetnog rada i ovaj postupak ne može mi promijeniti mišljenje o njemu, dapače.


HDZ nije unaprijed protiv

Predsjednik Vlade jučer je ostavio otvorenom mogućnost da podrži Milanovićevog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.
– HDZ i parlamentarna većina nikada nisu bili a priori protiv bilo kojeg kandidata. Naša je pozicija poštovanje procedure sukladne Ustavu i zakonu. Mi smo poslali poruku, ne može se biti na čelu Vrhovnog suda ako se ne poštuje zakon koji je na snazi. Nije bilo nikakvog našeg difamiranja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Dobronića, mi nemamo unaprijed ništa a priori ni protiv njega. Mi smo tek danas, preko televizije dok još traje javni poziv, saznali tko je kandidat. Ja bih mogao reći i da je to briljantno. Predsjednik Vlade je porijeklom s Hvara, baš kao i ministar zdravstva. Ako još i predsjednik Vrhovnog suda bude s Hvara – to je pjesma od izbora, komentirao je Plenković. Teško je reći je li to bila njegova definitivna podrška Dobroniću.

Još me ovo dodatno kopka, jako je to zanimljiv slučaj. Ispada odjednom da je čovjek neradnik. Možete uvijek nekoga uništiti spajajući kruške i jabuke. To je jedna od stvari koje se trebaju mijenjati u pravosuđu. Ima sudaca koji se prostituiraju po medijima, ali to se smije. No, ako radiš najkompleksnije predmete, mogu ti oko iskopati zato što nisi riješio dovoljno ovršnih isprava, to se sve jednako vrednuje. Razmišljam o tome da ga se možda namjerno buši, upozorio je predsjednik Republike.


Nametnuta farsa


Milanović je početkom godine najavljivao da će se o osobi predsjednika Vrhovnog suda konzultirati s Plenkovićem i predsjednicima još nekih parlamentarnih stranaka. Nakon što ga je Ustavni sud obvezao na postupanje sukladno spornim odredbama Zakona o sudovima, tvrdi, to više ne dolazi u obzir.


– Da nema ovog protuustavnog, nasilnog rješenja kojim se, vjerojatno, želi prikliještiti predsjednika Republike, razgovarao bih sa šefom HDZ-a kako bismo preventivno otklonili eventualne nesporazume. Ali, nametnuta mi je ta farsa od javnog poziva i kako da onda razgovaram s Plenkovićem? Dosta je da jednom pravim budalu od ljudi i od sebe. Morao sam razgovarati prethodno s gospodinom Dobronićem, nisam mu još mogao reći da pita Plenkovića smije li se on prijaviti na javni poziv.


Dobronić je odličan sudac, mislim da je nepotkupljiv, nestranački, donio je 2013. jako važnu presudu, nakon koje ga, interesantno, nitko nije pogurao na viši sud. Zamjerio se tada moćnicima, banke su tu bitku izgubile, zahvaljujući prije svega Dobroniću. Znači, ecce homo, tu je čovjek, predlažem ga i – hoćeš-nećeš. Plenković to mora reći. Ako me on pita o Dobroniću, mogu mu samo ponoviti ovo što govorim vama, ne više od toga. Natjerali su me na taj javni poziv, organizirali su i svoj stranački Ustavni sud i to je sada to, zaključio je predsjednik Republike.