GOSPODARSTVO

Stabilan rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni: Najveće iznenađenje je Rumunjska

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Irsku, Maltu, Estoniju i Luksemburg. LUXEMBOURG/ZAGREB – Gospodarstvo EU-a i eurozone u trećem je kvartalu raslo gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zaposlenost, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata kojim je obuhvaćeno 20 zemalja članica.


Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a porastao je u trećem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan dva posto, objavio je Eurostat, u skladu s prvom procjenom krajem listopada, kada je bio raspolagao podacima za 11 zemalja.


Aktivnosti u eurozoni, kao što je pokazala prva procjena, porasle su u razdoblju od srpnja do rujna 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 2,1 posto.
Eurostat je potvrdio i procjene rasta na godišnjoj razini, prema kojima je sezonski prilagođen BDP EU-a u ljetnom tromjesečju porastao 3,9 posto, nakon 13,7-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.


Gospodarstvo eurozone poraslo je 3,7 posto, nakon 14,2-postotnog skoka u tromjesečnom razdoblju do kraja lipnja.


Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Irsku, Maltu, Estoniju i Luksemburg.


Austrija na čelu


Najveći je rast BDP-a na kvartalnoj razini među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježila Austrija, za 3,3 posto, iako pokazuje usporavanje aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 4,0 posto.


Slijede Francuska i Portugal s rastom aktivnosti u trećem tromjesečju za tri odnosno 2,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a blizu je i Italija s rastom aktivnosti za 2,6 posto.


Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, za 1,8 posto.


Najskromniji rast BDP-a na kvartalnoj razini bilježile su Latvija i Rumunjska, od 0,3 posto te Slovačka, s rastom od 0,4 posto, a litvansko je gospodarstvo stagniralo.


Snažan rast Rumunjske


Rumunjska je pak prednjačila najsnažnijim rastom BDP-a na godišnjoj razini u konkurenciji 20 zemalja EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, za osam posto.


Slijede Mađarska i Litva, s rastom od 6,1 odnosno šest posto. Blizu su i Danska, s 5,4-postotnim rastom te Cipar i Poljska, gdje je gospodarska aktivnost porasla za 5,3 posto.


Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner, u skladu s prvom procjenom ostvarila je rast za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.


Najskromniji rast imala je Bugarska, za 0,4 posto, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.


Stabilan tempo zapošljavanja


Broj zaposlenih u trećem kvartalu u EU i eurozoni porastao je za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su sezonski prilagođeni podaci statističkog ureda.


U drugom tromjesečju 2021. u EU je porastao za 0,8 posto, a u eurozoni za 0,7 posto.


U usporedbi s prošlogodišnjim trećim kvartalom, prema sezonski neprilagođenim podacima, broj zaposlenih porastao je za 2,1 posto u EU i za dva posto u eurozoni.


U razdoblju od travnja do lipnja, prema istom razdoblju godine ranije, u oba je područja broj zaposlenih uvećan za 1,9 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.