NOVI SAD

Srbija organizira komemoraciju za žrtve akcije “Oluja”: Koriste podatke o 200 do 250 tisuća izbjeglih

Hina

U priopćenju Komesarijata se navodi da "za počinjene zločine nad nevinim civilima u 'Oluji' nitko nije odgovarao" te se ističe da je "klima neprijateljstva ostala" i da je "nažalost, nepromijenjenaBEOGRAD – Srbija nije i neće zaboraviti protjerivanje 200.000 sunarodnjaka sa zemlje na kojoj su stoljećima živjeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi, tijekom i poslije “‘Oluje”, niti više od 700 nestalih u akciji, čija je sudbina i dalje nepoznata, priopćio je u srijedu Komesarijat za izbjeglice i migracije srbijanske vlade.


Središnja državna komemoracija u povodu “Oluje” bit će održana u četvrtak u Novom Sadu.


Srbija službeno koristi podatke o 200.000 do 250.000 izbjeglih i prognanih tijekom te vojno-redarstvene akcije.
U priopćenju Komesarijata se navodi da “za počinjene zločine nad nevinim civilima u ‘Oluji’ nitko nije odgovarao” te se ističe da je “klima neprijateljstva ostala” i da je “nažalost, nepromijenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno” te da se “u Hrvatsku vraćaju rijetki, i to najčešće oni koji žele da život završiti na rodnoj zemlji”.


Komesarijat navodi da se “Srbima protjeranim iz Hrvatske i dalje ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište”.


Hrvatskim vlastima se zamjera navodno nedosljedno provođenje Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima jamči “proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama”.


Komesarijat u priopćenju naglašava da je minulih godina nastojao stambeno zbrinuti i ekonomski osnažiti izbjeglice.


Navodi se da je Srbija do sada stambeno zbrinula ukupno 25.048 obitelji novcem iz proračuna i potporom donatora, pretežito Europske unije kroz Regionalni stambeni program.


Na inicijativu premijerke Ane Brnabić u svibnju je napravljen pregled stanja i utvrđeno je da među izbjegličkom populacijom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ima još oko 10.000 obitelji bez osiguranog krova nad glavom, ali nije precizirano o koliko je pojedinačno obitelji iz koje države nezbrinuto.


Spomen žrtvama „Oluje“ bit će održan 5. kolovoza u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu, te u mnogim mjestima diljem Srbije gdje žive izbjeglice i prognanici, a središnja državna komemoracija najavljena je za četvrtak 4. kolovoza navečer u Novom Sadu.