Covid potvrde

Uprava želi otpustiti devetero zaposlenih u KBC-u Zagreb koji su se odbili cijepiti

Portal Novi list

S prosvjeda pred KBC-om Zagreb zbog uvođenja covid potvrda u zdravstvu

S prosvjeda pred KBC-om Zagreb zbog uvođenja covid potvrda u zdravstvu

Slučajevi devetero zaposlenika sad su na Radničkom vijeću koje do kraja tjedna trebalo donijeti odluku podržavaju li ili ne stav uprave o njihovom otpuštanjuČini se da se sprema otkaz za devetero zaposlenih u KBC-u Zagreb koji su se usprotivili odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, prema kojoj svi zaposleni u zdravstvu moraju predočiti covid digitalnu potvrdu.


Dan ranije dio zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić dobilo je otkaze zbog istog razloga.


Jutarnji doznaje da se sličan scenarij sprema i u KBC-u Zagreb. Slučajevi devetero zaposlenika sad su na Radničkom vijeću koje do kraja tjedna trebalo donijeti odluku podržavaju li ili ne stav uprave o njihovom otpuštanju.
Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, nisu jednoglasni u toj odluci, ali vjerojatno će podržati upravu.


Podsjetimo, u Centru za rahbilitaciju Stančić logoped Ivan Đurđević, edukacijska rehabilitatorica Marija Pavković, psihologinja i sociologinja Lidija Repić te Kristina Mijatović koja je radila kao tehničko osoblje, prve su i zasad jedine osobe iz sustava socijalne skrbi koje su dobile otkaz zbog covid-potvrda.


Oni nisu cijepljeni, nisu preboljeli bolest i odbili su se testirati, zbog čega se gotovo mjesec dana vodilo da nisu bili na poslu. U konačnici je to rezultiralo otkazom.


Žuborka Kadoić, predsjednica Radničkog vijeća Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, potvrdila je da se iz Radničkog vijeća nisu usprotivili otkazima.


“Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva”, kaže za Jutarnji Kadoić.


Dodaje i da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, no smatraju da su napravili grešku.