KADROVSKO POJAČANJE

Sprema se kadrovska novost u domovima za nezbrinutu djecu. Dobit će posebno educirane dadilje

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uvjet za poziciju dadilje ili tzv. suradnika u odgoju, bit će završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i izobrazba za poslove dadiljeDomovi za nezbrinutu djecu dobit će uskoro kadrovsko pojačanje te će o djeci rane i predškolske dobi smještenoj u domu skrbiti i posebno educirane dadilje. Jedna je to od novosti u izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga koji je resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uputilo u e-savjetovanje. Kako kažu u tom ministarstvu, riječ je o novom profilu radnika koji se uvodi u taj dio sustava. Uvjet za poziciju dadilje ili tzv. suradnika u odgoju, bit će završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i izobrazba za poslove dadilje ili edukacija za rad s djecom u riziku izdvojenom iz vlastite obitelji.


– Broj djelatnika koji će se zaposliti ovisit će o svakoj pojedinoj ustanovi, odnosno pružatelju usluge smještaja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i to za uslugu organiziranog stanovanja, kažu u resornom ministarstvu. Na tržištu, dodaju, ima dovoljno kadrova ovog profila te popunjavanje novih radnih mjesta ne bi trebalo predstavljati problem.


Dom u Nazorovoj


Predloženim izmjenama i dopunama Pravilnika nastoje se relaksirati pojedine odredbe koje se odnose na potrebne stručne radnike i druge radnike za pružanje pojedinih socijalnih usluga te se uvodi novi profil stručnjaka, a sve s ciljem prilagodbe tržištu rada i omogućavanja nesmetanog pružanja socijalnih usluga korisnicima, zaključuju u Ministarstvu.
U Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, koji se već godinama bori s manjkom kapaciteta za rastuće potrebe za smještajem djece koja ne mogu ostati u svojoj matičnoj obitelji, kažu da će im zapošljavanje dadilja biti značajna pomoć.


– S obzirom na situaciju da imamo dosta djece, da je teško pronaći odgojitelje predškolske djece, to će nam svakako biti značajna pomoć. Skupine djece i veće su od standarda, dobro će doći odgojiteljici predškolske djece i jedna dadilja koja će joj biti pomoć, komentira Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica dječjeg doma u Nazorovoj.


Taj bi dom po njezinoj procjeni mogao zaposliti pet dadilja, na svaku drugu skupinu djece po jednu, što bi za njih bilo značajno proširenje.


– Sada imamo jednu tetu u smjeni na jednu grupu. Imamo 10 grupa djece u dobi od 0-7 godina, a na svaku grupu idu 4 tete. Bilo bi dobro da imamo tri tete i jednu dadilju po grupi, a slično je s djecom u organiziranom stanovanju, gdje bi isto dobro došao suradnik odgojitelja, veli Ćurković Kelava.


Ovaj je najveći dječji dom u Hrvatskoj već nekoliko godina kontinuirano prekapacitiran. Osjeti se, kaže ravnateljica, puno veći broj izdvajanja iz obitelji nego prethodnih godina, ali uskoro otvaraju novi odjel na Jarunu sa 24 mjesta za malu djecu do sedam godina, što bi trebalo značajno rasteretiti lokaciju u Nazorovoj.


Popunjavanje timova


– Trenutno radimo na popunjavanju timova, odgojiteljima i medicinskim sestrama koje brinu o tim dobnim skupinama, čim popunimo mjesta brzo ćemo krenuti, veli Ćurković Kelava. Skupine djece mlađe dobi danas su iznad propisanog broja – u dobi do tri godine trebalo bi biti šestero djece po skupini, a sada ta brojka dođe i do 10, gotovo dvostruko iznad standarda. Predviđeno je zapošljavanje 21 novog djelatnika, od toga 16 predškolskih odgojitelja i medicinskih sestara. Za dva natječaja za odgojitelje interes je bio slab, jer su plaće u dječjim vrtićima bolje nego u ustanovama socijalne skrbi, no to se, ističe Ćurković Kelava, sada mijenja. Plaće odgojitelja u dječjim domovima, naime, rast će i do 30 posto, pa bi prema nekim izračunima plaće mogle narasti na 1.500 do 1.600 eura i prestići plaće u vrtićima.


Pomaci su Pravilnikom o mjerilima za pružanje socijalnih usluga učinjeni i u skrbi o djeci i odraslim osobama s autizmom te različitim tjelesnim ili intelektualnim oštećenjiima. Povećan je broj njegovatelja u odnosu na broj korisnika, pa će tako ubuduće umjesto jednog njegovatelja biti dva do tri njegovatelja na pet korisnika potpuno ovisnih o tuđoj pomoći. Do istog povećanja broja njegovatelja dolazi i u drugim kategorijama osoba s različitim oblicima invaliditeta.


Štićenika sve više, a stručnog osoblja manje


Iako ih raduje ovo poboljšanje, u udrugama upozoravaju na činjenicu da je broj stručnog osoblja – medicinskih sestara, psihologa, socijalnih radnika, odgojitelja i edukacijskih rehabilitatora, ostao isti u odnosu na broj štićenika.


– Uvijek je dobro imati jaču podršku stručnog kadra. Jer ako imate jednu medicinsku sestru na 25 korisnika, valjalo bi da je makar broj korisnika smanjen na 20 ili 10. Jedan psiholog na 100 korisnika je možda u redu, ali treba više stručne podrške, smatra Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam. Centri za autizam, kaže, morali bi na raspolaganju imati psihijatra koji će jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca biti na raspolaganju, doći i iskontrolirati terapije, umjesto što korisnike moraju pojedinačno voditi na pregled u zdravstvene ustanove.